Багато з нас вже й не пам’ятають, скільки часу і сил вони доклали, аби вивчити англійську мову. І ці старання вже неодноразово себе окупили: на роботі, під час подорожей, подальшого навчання та саморозвитку. Та спочивати на лаврах, дивлячись кіно в оригіналі, не на часі, бо тепер ми повинні допомогти нашим дітям пройти цим шляхом, виключаючи власні помилки, звісно.

Далі — поради, як мотивувати малечу вчити англійську, і корисні інструменти, які допоможуть у досягненні мети.

Саме з неї, мети, ми і почнемо. Скільки дорослих (що там вже казати про дітей) звертали з шляху, бо насправді не розуміли, що вони будуть робити з тією англійською. Хоч і відвідували курси іноземної мови, встановлювали на смартфон спеціальні додатки, слухали аудіоуроки під час пробіжок і, можливо, навіть займалися з репетитором. А результату — «нуль».

Тому вам треба пояснити дитині, нащо йому знання англійської. Висока зарплата, перспективи на роботі — це все повз, якщо ваш син чи донька шкільного віку. Більш зрозуміла мета у такому віці — не чекати, поки перекладуть нові серії улюбленого мультсеріалу, а дивитись в день виходу мовою оригіналу.

Або ви можете пообіцяти влітку відправити малечу до мовного табору. Англійська допоможе знайти друзів з інших країн, наприклад, для кооперативних онлайн ігор чи зрозуміти, про що співає улюблений виконавець.

Спираючись на те, що вашій дитині до вподоби, ви зможете поставити правильну мету.

Процес навчання, фото Аліни Кіндяк

Ще кілька порад. Кажіть про користь іноземної мови, але ненав’язливо. «Мені знання англійської допомогло отримати кращу посаду», — ось так робити не треба. Пам’ятайте, що перед вами дитина, а не ваш колега. «Мені колись подобалась одна пісня, і коли я зміг зрозуміти про що вона, я закохався в неї ще дужче», — так вже краще.

По можливості вчіть англійську разом. Так, ви вже її знаєте, але поповнювати словниковий запас чи освіжати вже існуючий завжди корисно.

Для цього добре підійдуть флеш-картки видавництва English Student для вивчення англійської. Можливо, ви про них чули.

На кожній картці є слово, приклад вживання та зображення для асоціативного запам‘ятовування. На звороті — переклад. Краще запам’ятовувати допомагають три фактори: тактильний (власне картка), зоровий (зображення на картці) і звуковий (ви читаєте дитині слова вголос).

Суть — у повторенні матеріалу через щораз більші інтервали (день, три дні, сім тощо). Така методика, розроблена німецьким науковцем Себастьяном Лайтнером, дозволяє засвоїти 95% будь-якої інформації.

Кожна картка містить слово, приклад вживання та зображення для створення асоціацій. Фото Аліни Кіндяк

Флеш-картки English Student мають кілька переваг. По перше, слова перекладені українською (!). По друге, набір дуже зручний у користуванні. В ньому — 500 карток на 30 тем (зовнішній вигляд, одяг, їжа, емоції, подорожі, медицина, рух та положення тощо), а також коробка для інтервальних повторень, за допомогою якої ви можете контролювати процес навчання. Крім цього, в наборі є дорожній футляр для зручного користування картками. Таким чином, дитина може повторювати слова в дорозі до школи чи на відпочинок.

Дітям шкільного віку (7-8 років) підійдуть картки початкових рівнів. Для себе ви можете взяти — вищі рівні. Бо кілька наборів точно нікому не завадять.

До речі, у кожному комплекті є ігри, що також дуже доречно. Ось правила однієї з них. Задача першого учасника — витягнути картку та пояснити слово, не показуючи на предмети та не вживаючи спільнокореневі слова. Задача іншого — вгадати якнайбільше слів протягом хвилини. В наступному раунді учасники міняються ролями: хто відгадував, тепер пояснює. Для перемоги треба надати більше правильних відповідей.

В результаті ви граєтесь зі своєю дитиною і водночас вивчаєте іноземну мову (або пригадуєте те, що забули). Згодом ви навіть можете організувати змагання — хто з вас знає більше слів. Для дитини це додаткова мотивація у навчанні, бо дух суперництва спонукає до самовдосконалення.

Та поки ви граєте і у такий спосіб вивчаєте англійську, головне — насолоджуйтесь часом, який ви проводите разом із дитиною!

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти

Soonya

Шкода що мене так не мотивували.