Нещодавній замах на президента Венесуели, скоєний за допомогою безпілотників, змусив спецслужби багатьох країн замислитися: як же все-таки ефективно протистояти подібній загрозі? Саме тому армія США вирішила взяти на озброєння мікрохвильові гармати від компанії Lockheed Martin. Їх хочуть встановити на літаки, аби вони ліквідували загрозу безпосередньо у повітрі.

Замах на Ніколаса Мадуро, президента Венесуели, стався 5 серпня під час його виступу на честь 81-ї річниці створення Національної боліваріанської гвардії в Каракасі. Невідомі атакували політика за допомогою двох дронів. Є припущення, що це були апарати Matrice 600 від DJI. На борту кожного було по одному кілограму вибухівки С4. Загальна вантажність БПЛА такої моделі — 5,5 кг.

Аби врятувати життя високопосадовця, охорона відкрила вогонь зі стрілецької зброї. Заряди здетонували. Унаслідок вибуху постраждало 7 осіб.

Цей випадок демонструє, що стріляти по С4 — такий собі вихід, враховуючи, що є більш дієві заходи. Наприклад, безпілотники можна нейтралізувати за допомогою цілеспрямованих радіоперешкод. Тоді апарат втратить зв’язок із пілотом і буде просто парити над землею. Окрім цього, в деяких країнах проти дронів використовують орлів або яструбів. Але така стратегія не набула широкого застосування.

Та повернімося до США. Система, яку придбав Пентагон, призначена для установки на літаки і здатна відключати дрони на великій відстані променем сфокусованого мікрохвильового випромінювання.

У листопаді 2017 року ВПС Америки придбали схожу зброю під назвою SHIELD (Self-Protect High Energy Laser Demonstrator), також розроблену військовою корпорацією Lockheed Martin.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти