Нова приватна китайська компанія Landspace хоче відправити власну ракету на орбіту вже наприкінці 2018 року. На її борту буде невеликий супутник для Центрального телебачення Китаю.

Zhuque-1 — це триступеневий 19-метровий космічний апарат діаметром 1,35 м. Стартова маса ракети — 27 т, тяга — 45 т. Вона здатна доправити 200 кг на 500-кілометрову сонячно-синхронну орбіту (SSO) та 300 кг на 300-кілометрову навколоземну орбіту. Щодо супутника, він перебуватиме на SSO протягом 2 років.

Стартуватиме Zhuque-1 із космодрому Wenchang Satellite Launch Center у 4-у кварталі 2018 року. А отже, це буде перший приватний запуск у Китаї.

Так виглядатиме малий супутник CCTV. Фото: Landspace

Та плани Landspace йдуть далеко вперед. Минулого місяця у компанії розповіли про наступну модель ракети — двоступеневу Zhuque-2, яка працює на метані та рідкому кисні. Її висота — 48,8 м, діаметр — 3,35 м. На низьку навколоземну орбіту вона може доставити 4 т, на SSO — 2 т.

Випробувати Zhuque-2 мають 2020 року.

Також компанія планує створити ракети Zhuque-2А, В та С, які зможуть доставити 6 т, 17 т та 32 т на навколоземну орбіту відповідно. У Піднебесній є й інші приватні підприємства, які планують освоювати космос, та наразі плани Landspace найамбітніші.

Ось, наприклад, OneSpace, яку було створено 2015 року. Минулого місяця компанія оголосила про тестовий запуск ракетного двигуна першого ступеня для своєї ракети OS-M1. Старт також має відбутися 2018 року.

iSpace, яка з’явилася два роки тому, у квітні запустила свою ракету Hyperbola-1S на твердому паливі.

Chinarocket Co., Ltd. під керуванням Китайської аерокосмічної наукової і технологічної корпорації розробляє Lightning Dragon-1, яка здатна буде виводити 150 кг на 700-кілометрову сонячно-синхронну орбіту.

«Поступово у Китаї з’явилися умови для комерційної космічної промисловості. Тому приватний капітал почав заходити в цю галузь. Це й призвело до розвитку, який ми зараз спостерігаємо», — зазначив Ло Сіхао з OneSpace.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти