Здається, що вже незабаром залишитися непоміченим можна буде тільки у лісі. В землянці. Без гаджетів та в шапці з фольги. Це ми до чого — днями компанії Google було схвалено патент на нову технологію пошуку «Розпізнавання осіб за допомогою соціальних мереж».

Усі ми знаємо, що в браузері Google є пошук за зображеннями. Так, якщо світлина добре освітлена та має високу якість, система навряд чи помилиться. Але якщо говорити про фото людей, то похибки можливі.

Як же Google хоче розширити пошук? Штучний інтелект під час ідентифікації буде використовувати не лише візуальну інформацію, а й різноманітні персональні дані, а саме — особисту комунікацію, соціальні мережі, спільні додатки і навіть календар.

Працюватиме система так само. Користувач надає «візуальний запит» у вигляді фотографії, скріншоту або відсканованого зображення. ШІ, проаналізувавши картинку, розпочинає пошук, з урахуванням параметрів, зазначених вище.

Наприклад, ви вирішили «загуглити» фото вашої бухгалтерки. Система знайде її, бо у LinkedIn у вас той самий роботодавець, а на Facebook ви друзі. Окрім цього, Оля ретвітить вас у Twitter. Завдяки цим даним Google певен, що Оля — саме та людина, яку ви шукаєте.

Або ви хочете дізнатися, як живе ваш друг дитинства, бо ваші шляхи розійшлися після закінчення школи. У цьому разі система зверне увагу на рідне місто, навчальний заклад та вік.

Так, це лише патент, а не готова технологія. Водночас Rekognition, багатофункціональний ШІ від Amazon, проводить ідентифікацію у режимі реального часу в декількох поліцейських відділках Орландо, штат Флорида, та в окрузі Вашингтон, штат Орегон.

З огляду на це, неважко уявити появу подібного інструменту від Google.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти