Лісів стає дедалі менше, екологія дедалі гіршає, тому, вочевидь, людство отримує більше користі від живих дерев, ніж від шаф та столиків із деревини. Останні можна робити зі схожого матеріалу. Та де його взяти? Над розв’язанням цього питання працюють учені різних країн. Ось днями фахівці з Науково-технічного університету Китаю презентували власний варіант штучної деревини, що за деякими показниками кращий за оригінал.

За основу дослідники на чолі з Шу Хонг Ю взяли фенольну смолу. Спочатку до неї додали хітозан (його отримують з хітину) та оцтову кислоту. Далі розчин заморозили за допомогою рідкого азоту, і поклали цей брусок криги до вакуумної сушки, аби позбутися води. Отриманий матеріал піддали термообробці. За своїми властивостями він був дуже подібний до деревини, але з деякими відмінностями — більш стійкий до води та кислоти, має кращу теплоізоляцію і вогнетривкість. Завдяки цим параметрам штучну деревину можна буде використовувати у суворих умовах.

Окрім фенольної, науковці провели досліди ще й з меламіновою смолою. Також досліджувалося компонування різних наноматеріалів, на кшталт нановолокон целюлози та оксиду графену.

Усі матеріали є екологічно безпечними. З точки зору питомої міцності та теплоізоляційних властивостей штучна полімерна деревина краща за керамічні матеріали та аерогелі, зазначають учені.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти

Геннадій

А що ж таке графен?

Іван Янковий

Все ж залежить не тільки від якості матеріалу а й від ціни виробництва матеріалу в першу чергу і від зручності оброки (що впливає на ціну додаткової вартості). Якщо ціна виробництва дошки з цього фенолік-вуд буде навіть у півтора рази більше ніж звичайної деревини, то ніхто не буде цим займатись.