Зручні екзоскелети, які роблять людину сильнішою у кілька разів, — це ще досі фантазії інженерів, а не реальність. Та з кожним роком ми наближаємося до реалізації цього технологічного задуму. Ось, наприклад, компанія Ford завершила тестувати екзоскелети EksoVest, які беруть частину навантаження на себе, і тепер хвалиться результатами.

Ці додаткові елементи стали у пригоді працівникам потокової лінії, які до 4,6 тис. разів на день підіймають над своєю головою вагу, еквівалентну вазі кавуна. Звісно, що така кількість повторювань призводить до втоми або навіть травми. «Обладунки» підтримують руки працівника, поки він, наприклад, закручує болти на днищі автомобіля.

Загалом екзоскелет розрахований на людей зростом від 157 см до 194 см. Він допомагає піднімати вагу від 2,2 кг до 6,8 кг.

Самі працівники задоволені EksoVest. За їхніми словами, він зручний, легкий і дозволяє вільно рухатися.

Пілотну програму запровадили лише на кількох підприємствах, та у Ford вже констатують — 2018 року саме завдяки екзоскелетам кількість лікарняних на виробництві стала однією з найнижчих в історії компанії. Тому згодом EksoVest отримають співробітники на 15 заводах, розташованих у 7 країнах світу.

Також відомо, що підприємства Ford у Північній Америці вже мають такі екзоскелети.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти