Тоді як в одному з кафе Бостона роботи готують їжу, їхні «колеги» з шанхайського ресторану морепродуктів Robot.He обслуговують людей замість офіціантів! Пересувні контейнери доставляють варених раків прямо до столу, відкривають скляну кришку та кажуть «Смачного!».

Такий технологічний заклад громадського харчування з’явився у супермаркеті мережі Hema, яка належить Alibaba.

Мета нововведення — підвищення ефективності та зменшення витрат. Водночас керівництво ресторану зауважує, що доручило роботам лише те, з чим вони точно впораються краще за людей. Тобто на кухні залишилися професійні кухарі.

Окрім цього, відвідувачів зустрічає живий адміністратор. На спеціальному екрані він показує, які столики вільні. Визначившись, треба відсканувати QR-код у додатку для смартфона. Так обслуга знатиме, до якого саме столика відправляти замовлення. Потім клієнт сам обирає інгредієнти, з яких йому приготують страву. (Нагадаємо, що Robot.He — це ресторан морепродуктів). Меню — у додатку.

Побачити, як працює ця система, можна на відео.

«У Шанхаї офіціант отримує 1,5 тис. $ на місяць. Люди працюють у дві зміни. Це ж сотні тисяч доларів на рік! Водночас роботи працюють щодня і їм не потрібна заміна», — зазначив Цао Хайтао, автор концепції.

Впровадження роботів замість офіціантів дозволило знизити ціни. За словами 20-річного Ма Шенпеня, зазвичай за вечерю на 2-3 осіб доводиться платити 60$. А у Robot.He повний стіл їжі обійдеться у 15$.

До речі, супермаркети Hema також працюють майже в автономному режимі. Потрібні товари покупець обирає через додаток, а вже заповнений контейнер отримує на касі або взагалі вдома.

Наразі мережа Hema налічує 57 магазинів, розташованих у 13 містах Китаю. Згодом Robot.He з’явиться в кожному з цих супермаркетів.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти