Останні два роки компанія DeepMind, яка належить Alphabet, працювала над новими способами діагностування захворювань очей. І ось нарешті вона готова продемонструвати результати цієї праці — систему, яка здатна визначити понад 50 відповідних хвороб. Причому з тією ж точністю, що й досвідчений лікар, але значно швидше.

Це стало можливим завдяки комбінації двох нейронних мереж, які аналізують оптичну когерентну томографію (ОКТ), або, якщо простіше, тривимірні зображення очей. Саме з ними працюють медики.

Спочатку мережа сегментації аналізує відскановані ОКТ, щоб порівняти різні типи тканини ока, а також будь-які симптоми захворювання. Потім мережа класифікації «переглядає» цю карту, щоб діагностувати стан пацієнта та рекомендувати лікування.

У компанії зазначили, що фахівцям медичної галузі не варто ставитися до розробленої системи, як до чорної скриньки з готовими результати. На її прикладі вони можуть зрозуміти, як працюють нейронні мережі, переглядаючи карти, створені під час сканування ОКТ. Щодо фінальних рекомендацій, то вони надаються у процентах, щоб медики відчули впевненість системи в її результатах.

Незабаром штучний інтелект можуть залучити задля автоматизації дослідження ОКТ, а також при терміновій діагностиці.

За даними лікарні Moorfields Eye, приблизно 285 млн людей у всьому світі мають різні порушення зору. Тепер всі вони можуть розраховувати на оперативну допомогу технології DeepMind, кажуть розробники. Та попереду на систему чекають клінічні дослідження у 30 лікарнях, які співпрацюють із Національною службою охорони здоров’я Великобританії.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти