Космічний апарат New Horizons, який зараз перебуває на відстані 6,5 млрд км від Землі, ймовірно, «побачив» межі сонячної системи, а саме стіну водню. Що цікаво, така інформація збігається з даними, отриманими під час місії Voyager 30 років тому.

Від Сонця в різні боки розходяться заряджені частинки. Пройшовши певну відстань, вони слабшають. Саме у цій зоні й накопичуються ці  частинки, що водночас вивільняють характерне ультрафіолетове світло. До такого висновку вчені дійшли, вивчаючи дані з Voyager.

Та його послідовник New Horizons має потужніше обладнання, наприклад, ультрафіолетовий спектрометр Alice. З його допомогою було отримано 360-градусну панораму цього випромінювання. І ось що побачили дослідники — на певній відстані від Сонця виникає яскравість, утворена, можливо, із часток водню, що перебувають за межами Сонячної системи. Вчені планують спостерігати за цією зоною двічі на рік.

«Ми припускаємо, що є щось ще, якесь додаткове джерело яскравості. Можливо, в нас буде шанс зафіксувати його за допомогою New Horizons», — зазначив Ренді Гледстоун із Південно-Західного інституту.

Наразі апарат рухається до об’єкта 2014 MU69 поясу Койпера — 30-кілометрового астероїда, а потім продовжить свій шлях до краю Сонячної системи.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти