Напевно, кожному з нас доводилось стикатися з раптовим нападом сміху в найбільш незручний момент. Стоїш у церкві на церемонії вінчання в натовпі гарно вбраних людей, намагаючись не привертати уваги.

Дядьки в краватках ліниво поглядають на годинники з бажанням швидше локалізуватися в ресторан, щоб нарешті хильнути. Їхні супутниці витирають туш з обличчя і згадують своє весілля, жмакаючи хустинки в руках.

В повітрі зависає загадкова тиша і всі напружено чекають, чи відповість наречений «так».

А ти раптом згадуєш смішний анекдот, який почув у п’ятому класі від учителя фізкультури, і починаєш несамовито реготати. Осудливий погляд гостей змушує тебе на секунду зупинитися, але, розуміючи всю абсурдність ситуації, ти смієшся дедалі дужче. Водночас виникає бажання провалитися крізь землю і ти вже не знаєш, що може бути гірше. А гірше може бути лише той факт, що наречений — це ти.

Усі ми бували в подібних ситуаціях і тут насправді не варто почуватися дурнем, бо в народі кажуть: «Сміх подовжує життя». Сміятися дуже корисно і сміх не зносить фальші. Це такий щирий сплеск позитиву, котрий виривається зсередини. Він змушує наші м’язи частіше скорочуватися, легені — глибше вдихати повітря, а мозок насичує киснем. Сміючись, ми корчимо гримаси і деколи видаємо дивні звуки, адже забуваємо про все на світі.

Сміх — це нешкідливий наркотик, що викликає ейфорію і дає тривалий позитивний заряд.

Англійський лікар Сіденгам ще 300 років тому писав: «Поява в місті клоуна приносить більше здоров’я його мешканцям, аніж десятки навантажених ліками мулів».

Коли ми сміємося, в нашій крові підвищується рівень серотоніну (гормону радості), і водночас знижується рівень кортизолу (гормону стресу) й адреналіну. Ось чому сміх — це чудовий засіб від депресії.

Медиками доведено, що сміх стимулює ті мозкові центри, котрі відповідають за загальне здоров’я та самопочуття. Кінцевий результат цього процесу: насичення тканин органів киснем, стабілізація артеріального тиску, зниження рівню холестерину, покращення імунітету.

Коли ми сміємося, працюють 80 груп наших м’язів, а одна хвилина сміху дорівнює 25 хвилинам фітнесу.

Цікавий факт: «Американець Норман Казинс, хворий на рідкісну хворобу кісток, після безплідних спроб вилікуватися засобами традиційної медицини, пішов на відчайдушний крок. Надовго усамітнившись, він почав переглядати комедії та читати анекдоти, паралельно приймаючи вітамін C. У такий спосіб йому вдалося повністю позбутися хвороби та здобути славу «людини, котра розсмішила смерть».

Усміхненим людям частіше симпатизують інші, адже посмішка змушує усміхатись у відповідь. А посміхатися, як ми вже з’ясували, приємно. Тому намагайтеся щодня дивитися комедії, читати анекдоти, жартувати з друзями та знаходити щось кумедне навіть у своїх невдачах.

Смійтеся не над людьми, а над ситуацією.

І ще дивіться це старе добре відео, бажано з п’ятої хвилини:

Людина кількох слів і заплутаних дій. Альтруїст, мікроблогер, нонконформіст. Автор телеграм-каналу «Груз 250».

Коменти