Керівництво Венесуели, як може, намагається врятувати країну від гіперінфляції. В межах цих зусиль крипту Petro зробили… другою національною валютою, а від першої — болівара — відняли п’ять нулів, і назвали його «суверенним боліваром». Такі норми почали діяти у Венесуелі з 20 серпня.

Журналісти зазначають, що Petro — це улюблений проект президента Ніколаса Мадуро. З її допомогою уряд хотів обійти міжнародні санкції, проводячи розрахунки саме у крипті, а не в боліварі. Та зараз роль Petro стає дещо більшою. Його прив’язали до «суверенного болівара» і тепер вони є взаємозамінними. А отже, в країні сформують нову систему заробітної плати та нові правила ціноутворення на товари та послуги вже на основі національної криптовалюти.

Що ж до нового болівара — то це просте перевидання старого, лише з іншим штампом та без п’яти нулів. Тобто один суверенний болівар — це 100 000 боліварів-попередників.

Курс як Petro, так і суверенного болівара, формуватиме Центральний банк Венесуели.

У 70-х роках XX століття Венесуела була однією з найбагатших країн Латинської Америки. Та у 90-х казка скінчилася. У 2013-2014 рр. ситуація знову погіршилася через низькі ціни на нафту, що призвело до гіперінфляції. І якщо колись кава у Венесуелі коштувала 450 боліварів, то наразі 1 млн, або 30 американських центів.

Чи принесе плоди така грошова реформа, покаже час, та аналітики вже мають певні сумніви. Чого б це?

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти