Деяким дітям, що страждають на аутизм, дуже складно взаємодіяти з іншими людьми та кураторами-терапевтами зокрема. Маленькі пацієнти просто замикаються у собі і через це їм важко зосередитися та переймати соціальні навички. На думку учених, допомогти малечі зможе милий та доброзичливий робот, що навчить їх нормально спілкуватися зі своїми однолітками. Перевірити цю гіпотезу вирішила компанія LuxAI, яка днями презентувала власного робота QTrobot.

«Коли ви взаємодієте з людиною, існує безліч соціальних реплік, таких як вираз обличчя, тональність голосу і рухи тіла, які відволікають дітей з аутизмом. Але робот може обійтися і без цього. Наприклад, щоразу, коли він щось говорить, він залишається статичним, і пацієнти відчувають спокій та комфорт», — каже Аїда Назаріхохрам, співзасновник LuxAI.

Працювати над QTrobot розробники почали ще 2016 року. Прототип був готовий 2017-го. Але тестувати його почали лише зараз. Робот вже побував у дитячих центрах Люксембургу, Франції, Бельгії та Німеччини.

Пристрій перевірили на 15 хлопчиках віком від 4 до 14 років. Вони взаємодіяли як із QTrobot, так і з людиною. В результаті діти вдвічі частіше кидали погляд саме на робота та охочіше контактували з терапевтом. Водночас діти втричі частіше розмахували руками (ознака дискомфорту та занепокоєння) при спілкуванні з людьми.

За словами Аїди, QTrobot має бути зручним у користуванні та легким у програмуванні навіть для людей без технічної освіти.

Наразі робот оснащений потужним процесором та камерою. Потреби у додатковому обладнанні, наприклад, у ноутбуку, немає, запевняють у компанії.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти