Уже зовсім скоро понад 50 млн американських учнів випускних класів повернуться до шкіл США. На них там чекатиме неприємний сюрприз — за кожним словом, що вони надрукують у комп’ютері, буде стежити штучний інтелект.

Відповідно до Закону про захист дітей в інтернеті (CIPA) будь-яка школа США, що отримує федеральне фінансування, мусить дотримуватися політики безпеки у мережі. Деякі навчальні заклади просто блокують неприйнятні веб-сайти. Та інші вдаються до кардинальніших заходів, звертаючись до таких компаній як Gaggle, Securly і GoGuardian. А ці компанії розробляють ПЗ, що знаходить на комп’ютері слова або фрази, які вказують, наприклад, на знущання.

У часи масових шкільних розстрілів та самогубств студентів ці системи можуть зіграти важливу роль в запобіганні такій біді. Але у цьому контексті виникають й етичні проблеми, бо учні втрачають право на приватність листування.

«У школах є металошукачі та камери відеоспостереження. Відтепер ще й зміст електронних повідомлень відомий третім особам», — зазначає Жирард Келлі, фахівець з аналізу конфіденційності у Common Sense Media, некомерційній організації, яка навчає дітей безпеки в інтернеті.

Як працює такий контроль, можна побачити на прикладі програмного забезпечення Gaggle. Цей фільтр має доступ до Google Docs і Gmail. Якщо алгоритм знаходить слово або фразу, де згадуються наркотики або є ознаки кібербуллінгу, про такий «інцидент» відразу дізнається людина-контролер.

А ось, наприклад, Securly не обмежується самим лише шкільним комп’ютером, аналізуючи твіти учня, пости, статуси тощо. За допомогою ШІ система обробляє тисячі таких повідомлень.

Аналітики погоджуються з тим, що через високий рівень шкільного насильства, учні потребують захисту. Але захист особистої інформації дітей також є питанням їхньої безпеки. Тому потрібен баланс та чіткі межі.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти