Вже 6 років я є експертом шоу телеканалу СТБ «Все буде добре». Місія шляхетна: допомагати людям правильно обирати харчі, вирішувати щоденні побутові та господарські проблеми. Та позаяк ТБ — не газета і навіть не інтернет, тобто працюємо ми не лише з текстами, то й змушені щоразу оживляти інформацію, додавати видовищності та драматургічних ефектів.

Сьогодні зранку, наприклад, із зіркою спорту Славком Узєлковим ми боксували… Шоколадом!

І це не хлопчачі вибрики. Усе цілком по-дорослому, за сценарієм. Тема зустрічі на кухні Наді Матвєєвої — фальсифікація молочних продуктів і шоколаду пальмовою олією. Останні років десять лише я волаю про це неподобство на всіх доступних платформах.

Але виробники й надалі здешевлюють масло, сир, кондитерку шкідливою для людей «тихою отрутою», як інколи називають пальмову олію фахівці. Адже через зависоку для нас температуру плавлення — 45 градусів — цей інгредієнт не розчиняється в організмі, не виводиться з нього самотужки, а осідає на стінках судин, і у сполученні з кальцієм (сир, сметана, кисломолочний сир) утворює тверду субстанцію, яка камінцями стає на шляху вільного кровообігу.

Словом, штука то кепська, і я розповідав зразковому батьку В’ячеславу, як розпізнати ворога у безневинних на перший погляд продуктах.

Коли черга дійшла до десерту, а саме – до шоколаду, трапилася халепа, що перекреслювала закони фізики. Суть експерименту полягала у затисканні в долонях двох шматочків шоколаду – в одній справжнього, із какао-маслом, у другій — підробки з пальмовою олією. Не-шоколад не розтане від температури тіла, а правдивий продукт мав би почати плавитися. Я й Узелков взяли свої шматочки якісного шоколаду й сурогату, розтерши перед тим долоні.

Український боксер В’ячеслав Узелков, чемпіон світу у напівважкій ваговій категорії

Чемпіон рингу почав картинно боксувати, показуючи публіці ефектні хуки. Моя місія була скромнішою, але права долоня вже відчула: потекло) На правах господаря рубрики зупиняю Славкову хвилину слави, розтискаю долоні і демонструю на камеру очікуваний результат — одна плиточка навіть не розм’якла, а інша почала плавитися. Але в чемпіона експеримент не спрацював!

Обидві долоні були сухі і якісний шоколад навіть не збирався текти! Надійка (ведуча «Все буде добре») із притаманним їй гумором миттєво прокоментувала, що це, мовляв, у мене після іспанської відпустки кров стала гарячішою. Згоден, але що з температурою долонь мого спаринг-партнера по рубриці на студійній кухні? Може, він хвилювався, і тому рука охолола, або ж у великих кулаках маленький шматочок шоколаду просто не притиснувся щільно до долоні?

Чесно кажучи, часу на роздуми не було, і ми повели розмову до логічного завершення.

Тим паче, що хоча б моя долоня все ж таки врятувала честь виробників справжнього шоколаду!

Така історія трапилася на знімальному телемайданчику. Незабаром побачите цікаву, корисну консультацію в оновленому проекті «Все буде добре», що в понеділок стартувала на СТБ. Поки що ж традиційна порада: читайте маркування! Рослинні домішки у складі — сигнал про майбутні негаразди зі здоров’ям. Дешеві сир і сметана — дорогі ліки для реабілітації у майбутньому.

Відрізняйте поняття «сир» і «сирний продукт», «сметана» і «сметанка», «шоколад» і «шоколадна плитка».

Український журналіст і телеведучий. Ведучий програм «Сніданок з 1+1», «Смачна країна», «Знак якості» та інших. Веду авторський YouTube-канал «Смачна країна».

Коменти