Завдяки Пабло Ескобару Колумбія вже давно асоціюється із наркотиками. Всі зусилля правоохоронців марні, бо наркотрафік меншим не стає. Можливо, у цьому винен людський фактор, тому добре, що до боротьби з наркотиками долучили безпілотники, яким не треба брудних грошей. Вони знай собі обробляють поля коки дефоліантом, знищуючи у такий спосіб врожай.

За інформацією WSJ, площа колумбійських ділянок, на яких вирощують цю рослину, за 6 років збільшилися на 160% до 210 га. На початку 2018 року Іван Дуке, президент країни, зазначив, що дрони — це добра зброя у боротьбі із кокою. Наприклад, вони точні, що дозволяє мінімізувати збитки для третіх осіб.

Збір листя коки в Колумбії

Річ у тім, що попередник Дуке Хуан Мануель Сантос використовував для цих цілей невеличкі літаки сільськогосподарської авіації. Допоки фермери не звернулися до суду, бо були занепокоєні шкодою, яку міг завдати гліфосат, що з тих літаків розпорошувався.

2015 року Конституційний суд наказав припинити використання цієї речовини з посиланням на висновок Всесвітньої організації охорони здоров’я. У ньому йшлося про те, що гліфосат може призвести до онкозахворювань. (Та за рік ООН спростувала це твердження).

Випробування пройшли у південно-західній провінції Наріньо. У них брали участь 10 безпілотних літальних апаратів із гербіцидами. Повідомляється, що пан Дуке був задоволений результатами кампанії.

Ще щодо переваг дронів — їм не потрібні пілоти, а тому правоохоронці ризикують лише технікою. З мінусів — їх можна збити. До цього слід додати маленьку вантажність та витривалість.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти