Днями космічна станція OSIRIS-REx вперше за кількарічну місію сфотографувала астероїд Бенну діаметром 0,56 км, що обертається навколо Сонця. Це великий крок, бо вже у грудні OSIRIS має наздогнати свою «мішень» та взяти зразки з цього небесного тіла.

Історичний фотознімок було зроблено на відстані 2,2 млн км, тому Бенну має вигляд невеличкої світлої плями, що мчить у просторі. Та для дослідників із NASA це означає, що вони не помилилися з розрахунками і станція на правильному шляху.

«Деякі з нас витратили кілька років, щоб отримати цю історичну світлину», — зазначив Данте Лауретта, голова проекту з Університету Аризони.

Запуск станції відбувся 8 вересня 2016 року. Мета — отримати зразки з поверхні Бенну та доставити їх на Землю. Вони потрібні науковцям, аби краще зрозуміти, як виглядала наша Сонячна система 4,5 млрд років тому. Є гіпотеза, що такі астероїди, як Бенну, відтоді не змінилися, а отже, на них можна знайти матеріали, з яких утворювалися планети. Також, на думку учених, там можна знайти речовину, завдяки якій, ймовірно, на Землі з’явилося життя.

Треба зауважити, що OSIRIS зможе взяти лише 2 кг зразків, тому дуже важливо вибрати правильне місце для забору.

Протягом грудня 2018 року станція має дістатися об’єкта, а також закріпитися на його орбіті. Весь 2019 рік буде присвячено картографічним роботам. Після визначення потрібної локації, OSIRIS візьме зразки (середина 2020 року), а потім повернеться на Землю, приземлившись в пустелі Юта (2023 рік).

Наближаючись до астероїда, космічний апарат може потрапити у шлейф з пилу або хмари, що оточують Бенну. Це ускладнить виконання місії. Та якщо все піде за планом, то науковці отримуватимуть нові знімки «піддослідного» упродовж наступних 2 років.

Забір зразків відбудеться на відстані 3,35 м (така довжина розкладного автоматичного маніпулятора). Тобто OSIRIS’у не доведеться сідати на Бенну.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти