Дочекалися — вже й Індія до космосу зазбиралася! Днями стало відомо, що перша космічна місія цієї країни відбудеться 2022 року та коштуватиме десь 100 млрд рупій або 1,43 млрд $. Вартість цього проекту нижча, ніж аналогічних проектів США та Китаю.

Це не вперше Індія демонструє своє вміння економити. Наприклад, 2013 року тут відправили до Марса безпілотний апарат вартістю 74 млн $. Для порівняння, бюджет космічного блокбастера «Гравітація» — 100 млн $. Водночас місія MAVEN Mars коштувала NASA 671 млн $.

Та що ми все про гроші…

Цього місяця прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді повідомив про плани відправити на низьку навколоземну орбіту (300-400 км) екіпаж із 3 осіб на 5-7 діб.

«Індійська організація космічних досліджень (ISRO) розробила всі необхідні для цієї місії технології  — можливість повторного входу, систему виходу екіпажу, конфігурацію модуля екіпажу, систему теплового захисту, систему уповільнення і флотації, підсистеми життєзабезпечення тощо», — зазначено в повідомленні.

Приватні компанії також беруть участь у цьому проекті. Ба більше, ISRO відкрита для пропозицій «дружнім країнам із сучасними космічними програмами».

Китай, який є давнім візаві Індії, відправив людей у космос ще 2003 року. Це коштувало 2,6 млрд $. Наразі бюджет космічної програми Індії складає 4 млрд $. Та є сподівання, що ця цифра збільшиться шляхом комерційних запусків супутників для інших держав.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти