Уже за три роки над Марсом буде літати перший гелікоптер, кажуть у NASA. Він потрібен, аби марсохід не потрапив у халепу, а також щоб продемонструвати життєздатність та потенціал використання літальних апаратів на Червоній планеті. Марсоліт буде підкорювати чуже небо у межах місії Mars 2020 Rover.

Сама ідея, що на іншій планеті літатиме наш гелікоптер, захоплює! І вже зараз ми впевнені, що завдяки йому перед нами відкриються нові перспективи для розвитку науки та досліджень

Вважає Джим Бріденстайн, керівник Космічного агентства.

Робота над проектом почалася ще 2013 року. В результаті інженери зібрали 1,8-кілограмовий апарат, гвинти якого роблять майже 3 тис. обертів за хвилину. Цей показник у 10 разів більший, ніж у звичайних гелікоптерів.

Також відомо, що цей безпілотник має сонячні батареї, які живитимуть літій-іонні акумулятори та систему обігріву. Остання потрібна, аби зберігати пристрій у теплі, якого так бракує марсіанськими ночами.

Атмосфера Марса становить лише один відсоток від земної. Щоб змусити апарат літати за таких умов, його треба зробити максимально легким та водночас потужним настільки, наскільки це взагалі можливо.

Зазначає Мімі Аунг, керівник проекту.

На Червоній планеті гелікоптер опиниться разом із ровером у лютому 2021 році. Сам старт місії заплановано на липень 2020 року.

Пілота немає. До Землі — кілька світлових хвилин. Отже, ми не зможемо керувати місією у режимі реального часу. Тому ми встановимо на гелікоптер автономну систему, яка зможе отримувати і інтерпретувати наші команди самостійно.

Каже пані Аунг.

Перший політ триватиме 30 секунд. Це буде простий вертикальний зліт на 3 м.

Здатність бачити, що є там, за наступним пагорбом, вкрай важлива для наземних дослідницьких місій.

Резюмує Томас Зурбухен,  заступник адміністратора штаб-квартири Космічного агентства у Вашингтоні.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти

я

давно пора!