Не завжди кампанії на краудфандингових майданчиках мають хепі-енд. Але зараз мова не про ті випадки, коли автору проекту не вдається зібрати необхідну суму. Навпаки — гроші він отримує, а ось створити обіцяний продукт — дзуськи. В результаті — ані грошей, ані організатора, ані інноваційного продукту, який мав змінити або суттєво покращити ваше життя.

Саме за таким сценарієм діяв розробник «розумного» рюкзака iBackPack — отримавши майже $800 тис., він зник. Зараз його розшукує Федеральна торгова комісія (FTC).

iBackPack — це наплічник з акумуляторами для підживлення гаджетів та з Wi-Fi. Тобто він мав таким бути.

2015 року його «творець» Даг Монахан запустив кампанію на Indiegogo, а 2016-го — на Kickstarter. Вперше він зібрав 720 тис. $, вдруге — 76 тис. $. Але того рюкзака так ніхто і не отримав. Хоча деяким «щасливчикам» Даг дещо таки відправив: батареї та шнури для живлення. Ніби на тестування. Може, з цього треба було самому зібрати свій наплічник? Залишається лише гадати, бо останні новини від стартапа датуються березнем 2017 року, сайт проекту не працює. Де сам Даг — також невідомо.

Макет «розумного рюкзака» з презентації на Kickstarter.

Тому не дивно, що його особою зацікавилися у FTC. За інформацією The Verge, днями працівники агентства почали звертатися до жертводавців із питанням, чи отримали вони ті злощасні рюкзаки.

У FTC цю інформацію не підтвердили, але й не спростували:

Зазвичай ми не коментуємо, проводимо ми розслідування чи ні

Та співробітники Kickstarter були більш говіркими.

Так, торік ми отримували запит від FTC у межах розслідування. Вони шукали інформацію про проект

— розповіли у прес-службі.

Люди, що підтримали iBackPack і особисто Дага, сподіваються побачити… ні, не рюкзаки, а свої гроші. Таку мету має й FTC. Та це буде доволі проблематично, якщо Даг уже спустив ті 800 тис. $.

На жаль, якщо компанія витратила отримані гроші, шансів повернути їх майже немає

— зазначив агент FTC під час листування з одним із потерпілих.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти