Учені всього світу шукають, чим би замінити пластик, щоб раз і назавжди відмовитися від одноразового посуду, упаковок та пакетів із цього матеріалу. Не пасуть задніх і світлі голови з України. Ось, наприклад, дослідники з Сумського аграрного університету презентували біопакети власного виробництва, повідомляє Tokar.ua з посиланням на «UA:Суми».

Пакети під назвою «Фудбіопак» створили з полісахаридів. Це органічні речовини, що є у водоростях або наземних рослинах. Крохмаль, целюлоза, хітин — це все також вони, полісахариди.

Та повернімося до сумських біопакетів. При взаємодії з водою вони набрякають, але не розчиняються, запевняє Дмитро Бідюк, автор проекту.

Унікальна особливість плівки в тому, що вона є міцною та термостабільною.

Пакет собівартістю 5 грн витримує 3 кг. Зараз розробники працюють над тим, щоб зменшити ціну втричі та збільшити навантаження, водночас надавши виробу більш привабливий вигляд. Вдосконалювати «Фудбіопак» будуть протягом року.

Раніше Дмитро Бідюк разом зі своєю командою вже презентував екологічні стаканчики, що розкладаються.

«До їхнього складу входять виключно натуральні компоненти – білки та полісахариди, які ми за допомогою певних операцій модифікуємо та створюємо термостабільну структуру. Вона дозволяє витримувати термічну обробку, наприклад, при смаженні у фритюрі»

Розповідав Дмитро «Громадському радіо».

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти