Сьогодні можна сміливо заявити, що світ рухається до самозбереження: вугільну і ядерну промисловість затьмарили відновлювальні джерела енергії, продажі електрокарів невпинно зростають, а людство дедалі більше цікавиться питаннями викидів СО2 і надшвидких потягів без рейок.

В умовах дикої природи мати гарячу воду, тепле приміщення та  окрему кухню, а на додачу до цього ще й  повну незалежність від електричної мережі майже неможливо. Було. Допоки не з’явилась EcoCapsule.

Це — транспортабельний будиночок у формі капсули. Він досить просторий — має 8 м2 житлової площі, та енергетично продуманий. Завдяки вмонтованим у дах сонячним панелям та вітряку, капсула забезпечує себе енергією самотужки.

Екокапсула на природі

Незважаючи на п’ятиметрову довжину, 2,5 метри висоти і 2 метри ширини, в ній легко поміщаються двоє людей. Також передбачено теплий душ, туалет, кухню і навіть невеличку каналізацію.

Сонячні панелі виробляють близько 800 Вт, а вітряки — 750 Вт. Коли капсула виробляє енергії більше, ніж споживає, електроенергія йде до вбудованого акумулятора, що має ємність 10 кВт/год.

Загалом, воду можна брати як із сусідніх річок, так і з колектора, де накопичується дощова вода завдяки обтічній формі капсули. З повними баками води капсула важить півтори тонни.

EcoCapsule має досить продуману систему фільтрації води: спочатку вода проходить механічний фільтр, що очищує її від різних домішок на кшталт піску чи глини; потім ультрафіолетовий фільтр очищує воду від шкідливих мікробів та вірусів; і третій етап очистки — карбоновий фільтр, який робить навіть річкову воду придатною для пиття.

Туалет в капсулі розроблено за технологією, яка не потребує постійної подачі води для змивання. До речі, Білл Гейтс фондував $710 000 її розробникам.

Меблі всередині зроблені з легкого, але міцного дерев’яного матеріалу — шпону. Попри його ширину (близько 5 мм), і меблі, і сама капсула досить міцні, бо конструкція побудована за принципом бджолиних стільників.

Транспортувати капсулу можна літаком, кораблем і навіть конями. Наразі вартість однієї капсули становить €80 000. Доставка, залежно від регіону, коштуватиме від €1000 до €4000.

EcoCapsule стане в пригоді не тільки мандрівникам, а й дослідникам та простим дауншифтерам.

Коменти

Барон

Очень крутой проект.
Интересно это дело перепрофелировать на “гражданское” испольование + снизить цену данной капсулы)

Назар Токар

ДУмаю, з часом вона стане значно нижчою, коли буде масове виробництво.