Недавно стало відомо, що Грузія планує повністю заборонити виготовлення, використання, імпорт і продаж поліетиленових пакетів. Щоправда, на всіх одразу.

З 1 жовтня заборона почне діяти на найтонші типи таких виробів, а з весни наступного року буде абсолютною. Заборона не буде стосуватись лише пакетів, що швидко розкладаються в природі.

Один звичайний поліетиленовий пакет розкладається близько 400 років.

І грузинська влада це знає і розуміє, тому і назвали цю проблему болючою для них та вже прийняли відповідне рішення.

А як щодо України? Коли в нас?

В нас з цим складніше, проте позитивні зрушення все одно є. До прикладу, наприкінці травня в Києві міська рада не заборонила, а порекомендувала припинити розповсюдження поліетиленових пакетів.

Неважко здогадатись, що ця порада пройшла повз усіх людей, які могли прийняти відповідне рішення.

Та перед тим, як кричати #зрада, давайте розберемось

Майже у всьому світі процес відмови відбувається плавно і лише тоді, коли ринок до цього готовий: найбільші рітейлери, торговельні заклади, корпорації тощо повинні мати екологічнішу альтернативу. Інакше нас неминуче чекає потужний супротив та чергове підняття цін, яке магазини пояснять покриттям збитків.

В Україні великі мережі лише починають думати про те, що потрібно переходити на екологічні альтернативи, і лише деякі з них (наприклад, «Сільпо») пропонує покупцям вибір.

Взяти і припинити обіг поліетилену просто прийнявши відповідний закон теж не вийде, адже є заводи, компанії і тд, які на цьому спеціалізуються. А одномоментно зробити їх незаконними ми не можемо.

Тому дата, коли в Україні заборонять поліетиленові пакети залишається невідомою.

Пишу про космос, мистецтво і технології так, щоб це було варто читати. Ведучий та сценарист Tokar.Review.

Коменти