Майбутнє людства має досить туманні перспективи. По-перше, саме через людину, її невміння домовлятися та ядерну зброю. По-друге, через клімат, до погіршення якого людина також доклала руку. Ще одна загроза, яка ніби зійшла зі сторінок науково-фантастичних романів, — це штучний інтелект. Уже кілька років країни намагаються накласти табу на виробництво зброї зі ШІ і, ви не повірите, не можуть домовитися. Черговий раунд переговорів пройшов у Женеві і закінчився нічим, зокрема через позицію Росії та США.

Під час зустрічей представники ООН у межах Конвенції про обіг звичайної зброї вже не вперше торкнулися теми зброї зі штучним інтелектом. Більшість країн вважають, що цю тему варто обговорювати, аби спільними зусиллями запобігти розробкам та використанню повністю автономних озброєнь (танків, літаків, кораблів тощо). Та Росія, США, Південна Корея, Ізраїль і Австралія заблокували в ООН просування цього питання.

Їхні представники заявили, що переговори про таку зброю мають тривати. Водночас вони виступили проти будь-яких дій, спрямованих на усунення потенційних небезпек. Вищезазначені країни неодноразово заявляли про своє бажання вивчити потенційні переваги використання смертоносних автономних систем.

Мері Уорхен — координатор Кампанії із заборони роботів-вбивць.

Та вона вважає, що, попри це, міжнародний договір може бути підписано.

Повну заборону зброї зі ШІ підтримують 26 країн. Але документ має бути ухвалено одноголосно.

Наразі опоненти не можуть дійти згоди щодо змісту резолюції. Росія, США та Ізраїль хочуть, аби вона представляла лише переваги озброєння зі ШІ. Австрія та багато країн Латинської Америки — лише ризики такої технології.

Експерти та високопоставлені військові чиновники вважають, що «роботів-убивць» будуть поширювати під час бойових дій вже протягом кількох наступних років, бо глобальні витрати на робототехніку збільшаться — з 92 млрд $ 2016 року до 188 млрд $ 2020 року.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти