3D-друк із полімерів — це вже пройдений етап, вважають учені з Єльського університету і запевняють, що незабаром для тих самих цілей можна буде легко і просто використовувати метал. На підтвердження своїх слів вони продемонстрували міцний матеріал, але з гнучкістю пластика.

Оскільки метали зазвичай не існують у стані, придатному для екструзії (процес отримання виробів шляхом продавлювання пластифікованого матеріалу), металевий 3D-друк дуже складний та дорогий. Тому проекти на кшталт надрукованого пішохідного моста наразі рідкість.

У своїх дослідах група науковців під керівництвом Яна Шроерса, професора машинобудування та матеріалознавства Єльського університету, вирішила використати аморфний метал (також відомий, як металеве скло або склоподібний метал чи BMG). Його можна піддавати безперервному розм’якшенню при нагріванні. Зазвичай така властивість притаманна саме термопластику, але не звичайному металу. Таких виняткових характеристик металеве скло набуло завдяки унікальній атомній структурі.

Результат 3d-друку

Результат 3d-друку

Команда, у складі якої є також дослідники з компаній Desktop Metal Inc. та MIT, продемонструвала, що, використовуючи BMG, можна друкувати в умовах, аналогічних до термопластичного 3D-друку. Тому це значно знижує витрати та ресурси, зазначають науковці. Завдяки цьому інженерам більше не доведеться йти на компроміс та друкувати термопластичні елементи замість металевих.

На думку Паннатхата Бодінісікасема, співавтора проекту, застосування склоподібного металу призведе до революції у галузі 3D-друку металевих компонентів.

Наприклад, цю технологію можна використовувати для створення медичних та аерокосмічних апаратів.

— зауважив дослідник, який наразі працює у Лабораторії реактивного руху NASA Каліфорнійського технологічного інституту.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти