Машинам скрізь у нас дорога — Японське агентство космічних досліджень (JAXA) планує створити людиноподібного робота, що замість астронавтів будуватиме бази, ремонтуватиме обладнання та навіть робитиме хірургічні операції. Але керуватимуть ним усе одно люди. Цей проект отримав назву Avatar X.

Учасниками проекту також є японська авіакомпанія All Nippon Airways та підприємство Meltin. Останнє вже протягом тривалого часу працює над роботами-аватарами, якими управляє оператор.

Відтак у березні компанія презентувала MELTANT-α з диво-руками. Вони були майже точною копією людських, з урахуванням розташування м’язів і сухожилків для кожного пальця. Ці руки сильні та водночас тендітні. Наприклад, вони можуть підняти яйце, ноутбук або струснути пляшку з рідиною.

Ймовірно, MELTANT-α є ідеальним кандидатом, щоб виконувати замість людини брудну роботу.

Космічні місії доволі ризиковані, тому доцільніше спершу замість людей відправляти ось таких роботів. Вони й побудують бази, де потім житимуть вчені та поселенці, а керувати аватарами можна буде з орбітальної станції, фантазують японські розробники. На додачу до ремонту, технічного обслуговування і будівництва, машини можуть вирощувати харчові продукти або оперувати космонавтів у разі потреби.

2019 року в межах проекту Avatar X буде створено тестовий майданчик із розрахунком, що  вже 2020 року цю технологію випробують на Міжнародній космічній станції, яка перебуває на низькій орбіті Землі.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти