20 лютого 2014 року життя багатьох українців змінилося назавжди… Та минуло майже п’ять років і, якими б незабутніми не здавалися події того ранку, вони забуваються, бо така особливість людської пам’яті. Через це, а також через нескінченний потік російської пропаганди, виникають різні варіації, версії та гіпотези, що лягають одна на одну шар за шаром. Протистояти цьому вирішили учасники «New Cave Media». Вже понад рік вони працюють над документальною інсталяцією Aftermath VR: Euromaidan, чітким та однозначним зліпком того дня. Та зараз цей проект потребує підтримки.

Автори ідеї — Олексій Фурман, Сергій Полежака, які тоді працювали фотожурналістами, та Кирило Жилінський.

І я, і Сергій були 20 лютого 2014 року на Інститутській під час розстрілів людей. І ми хотіли розповісти цю історію глибше, сильніше, детальніше. Аби зруйнувати бодай частину тих міфів про цей день, що досі існують

розповідав Олексій в інтерв’ю.

Разом із однодумцями (загалом у команді 10 осіб) вони відтворили у віртуальній реальності вулицю Інститутську такою, якою вона є зараз, вдавшись до фотограмметрії та тривимірної комп’ютерної графіки. Тож глядачі матимуть можливість пройти саме тим шляхом, яким протестувальники з битками та дерев’яними щитами йшли назустріч озброєній міліції.

Історія того ранку, коли загинуло 50 людей, оповідається через фото- та відеоматеріали, а також спогади очевидців, записані у форматі 360°.

Ми розповідаємо історію того, що сталося 20 лютого, з 8:55 до 11:20. І глядач йде у перших лавах, завжди. У нас є загальний сюжет, розбитий на глави. І до кожної глави ми шукали героїв, аби підсилити історію

Наразі «Aftermath VR: Euromaidan» готовий на 75%. Днями у «Планеті кіно» відбулася презентація бета-версії, і ось що в ній є. Власне, віртуальна Інститутська (200 м з 350 м запланованих), 360 відеоінтерв’ю з учасниками подій, архівні фото та відео, відскановані артефакти (бруківка, щити, шоломи, коктейлі Молотова) та голосовий супровід Андрія Кулікова.

Загалом для створення повної тривимірної моделі було використано близько сотні тисяч світлин, для розповіді історії — декілька десятків фото та відео, повідомили Tokar.ua учасники проекту.

Торік New Cave Media отримала грант на $20 тис. від Google News Lab, Knight Foundation та ONA. Але цих грошей не вистачило, і деякий час у проект вкладали кошти з комерційних замовлень. Тому команда запустила кампанію на Кickstarter. Гроші потрібні, аби завершити тривимірну модель вулиці, відсканувати додаткові артефакти, завершити сюжетну лінію тощо. З 10 тис. $ поки зібрано 4,5 тис. $

Підтримати проект фінансово можна тут.

До середини жовтня бета-версію «Aftermath VR: Euromaidan» можна безкоштовно переглянути у київському кінотеатрі «Планета кіно» (вул. Степана Бандери, 34). Наприкінці 2018 року, коли проект буде повністю готовий, його завантажать на Viveport и Steam. Звідти документальну стрічку зможуть скачати всі охочі.

Можливо, 2019 року зробимо онлайн-версію

— додають автори проекту.

Також, за їхніми словами, вони й надалі працюватимуть над такими масштабними та важливими для України проектами. Та поки наступний перебуває на ранній стадії розробки.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти