Згідно зі статистикою, мотоциклісти гинуть у 28 разів частіше, ніж автомобілісти. Аби зберегти людські життя, компанія BMW Motorrad презентувала самокерований мотоцикл, здатний самостійно підтримувати рівновагу під час руху. Над цією технологією компанія працювала протягом двох років.

У BMW зазначають, що не збираються продавати безпілотні байки. Головна мета — застосувати нові технології у звичайних мотоциклах, аби забезпечити «додаткові запобіжні заходи у критичних ситуаціях». Тож безпілотний мотоцикл потрібен для кращого розуміння динаміки їзди.

На відео можна побачити, як байк самостійно вписується у повороти та зупиняється. Але рух він починає з традиційного «штовхача».

Наразі дедалі більше машин мають системи екстреного гальмування або утримання смуги руху. Та як оснастити ними байк? Наприклад, автомобіль має паски безпеки та подушки, тому у разі різкого гальмування водій залишиться живий (ймовірно). Щодо мотоцикліста, то є певні сумніви. Окрім цього, технічні зміни у конструкції байка через порушений баланс можуть привести до нових загроз.

Та якщо BMW вдасться знайти спосіб успішно реалізувати нові технології, це може повернути байкам втрачену (зокрема через високу ціну) популярність. З іншого боку, дешевшими вони навряд чи стануть.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти