Під час Четвертої промислової революції, що наближається, більшість людства залишиться без роботи.

Зараз такі пророцтва поширює кожен другий експерт.

У своїх публікаціях ми також піднімаємо цю тему та рекомендуємо підвищувати кваліфікацію, бо новин на кшталт «Усіх офіціантів замінили на роботів» стає дедалі більше. Не вірите нам, прочитайте доповідь Всесвітнього економічного форуму (WEF). У ній зазначено, що протягом 5 наступних років ШІ та роботизовані системи замінять 75 млн робочих місць.

Та є і добра новина — натомість на ринку праці до 2022 року з’явиться 133 млн нових позицій.

Дослідники впевнені у позитивній динаміці через те, що зараз компанії краще розуміють, які можливості дарують сучасні технології.

Але зміни в організації роботи будуть суттєвими. Наприклад, знизиться кількість робочих годин. Тому деякі компанії залучатимуть тимчасових працівників, фрілансерів та підрядників. Інші ж зможуть автоматизувати більшість процесів. Очікується, що до 2022 року машини будуть виконувати майже 42% поточних завдань, у порівняні з 29% зараз. А зайнятість людини з 71% знизиться до 58%.

Щодо роботи, попит буде на аналітиків даних, розробників ПЗ, фахівців у соцмережах. Також будуть потрібні професії, що передбачають безпосередню взаємодію з людьми у галузях обслуговування, освіти тощо. Водночас машини доволі швидко зміцнять свої позиції у бухгалтерських конторах, поштових відділеннях, на фабриках. Не потрібні стануть секретарі та касири.

Тому у WEF вважають, що працівники мають пройти перепідготовку, щоб оновити свої навички. Також там закликають країни створити систему соціального захисту осіб, що втратять робочі місця через роботизацію.

Звіт WEF засновано на опитуванні фахівців кадрових служб та керівників понад трьохсот глобальних компаній у найрізноманітніших галузях. Респонденти представляли понад 15 мільйонів співробітників і 20 розвинених економічних систем, які в сукупності становлять близько 70% світової економіки.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти