У полку «розумних» смітників поповнення. Та якщо пристрій від Xiaomi приховує запахи, сам відкривається та міняє пакети, то його побратим від американського стартапу Autonomous Inc. сортує викинутий непотріб на те, що можна переробити, і на те, що переробці не підлягає.

Оскар, так «звати» цього «розумника», — доволі габаритний апарат: 55 см в ширину, 69 см у висоту та товщиною 36 см + ще 31 см, коли ящик зі сміттям висувається. Загалом тих ящиків два — для кожного виду відходів. Об’єм одного — 30 л.

Розпізнавання відбувається через встановлену камеру. Якщо Оскар не знає, що робити з тим чи іншим предметом, світлодіод починає блимати червоним. Тоді за нього вирішуватиме користувач. Але «фішка» у тому, що система запам’ятає вашу дію. Ба більше, така інформація надійде до хмарного сховища, доступ до якого матиме кожен такий Оскар. А отже, всі апарати будуть навчатися одночасно. Але для цього смітнику потрібне живлення та Wi-Fi. Без цього він не працюватиме.

Корпус та ящики Оскара зроблені з картону, тому час від часу їх доведеться міняти. Скільки будуть коштувати ці елементи окремо — невідомо.

Нещодавно Autonomous Inc. запустила краудфандингову кампанію та дуже швидко її зупинила. Кажуть, щоб покращити апарат.

Раніше повідомлялося, що Оскара можна буде придбати за 1 тис. $. Та перші 50 охочих могли розраховувати на 65-відсоткову знижку. Тобто їм смітник обійшовся б у 349$.

Якщо суттєвих змін у конструкції та ціновій політиці не станеться, тоді Оскар зможе сортувати сміття хіба що у великих екологічно орієнтованих компаніях.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти