Біологи з австралійського Інституту медичних досліджень Гарвана знайшли новий орган у людському організмі — «субкапсулярні проліферативні вогнища» (СПВ). Це тонкі пласкі структури на вершині лімфатичних вузлів імунної системи. Їх виявили під час дослідів над мишами, а потім знайшли також у людей. Через невеликий розмір їх називають «мікроорганом».

Біологи давно знали про існування такого типу клітин, але місце їхньої локалізації було знайдено вперше. 

Біологи виявили новий орган за допомогою двохфотонного лазерного мікроскопа, що дозволяє отримувати 3D-зображення тканин людини. Серед цих імунних клітин також виявили скупчення клітин пам’яті-B, які «розповідають» імунній системі про те, як боротися з інфекціями. Вони перетворюються на плазматичні клітини, щоб виробляти антитіла і долати загрозу. У людини таке скупчення знайшли в ділянці пахви. Дослідники вважають, що це ідеальне місце, оскільки можна миттєво запустити функції захисту організму, незалежно від того, в якому місці виникне інфекція.

Коли ви боретеся з бактеріями, кількість яких здатна зростати вдвічі щопівгодини, кожна мить має значення. Інакше кажучи, якщо відповідь імунної системи забарилася, то ви помираєте.

Саме тому вакцини такі важливі — вони тренують імунітет, щоб під час захворювання антитіла з’явились якомога швидше

Трі Фан, керівник дослідницької команди

У чому користь відкриття?

Тепер вчені знають, як організм захищається, тому ми можемо вдосконалити методи вакцинації — зараз вакцини зосереджені на створенні клітин-B. Це дослідження дає можливість зробити їх ефективнішими завдяки спостереженням за процесом перетворення B-клітин на плазматичні під впливом нового «мікрооргана».

Це дослідження доводить, що ми багато чого не знаємо про наше тіло, попри те, що вчені вже 300 років вивчають людський організм під мікроскопом.

У 2017 році закінчив історичний факультет, але знайшов себе у медіа - здобуваю освіту журналіста у ХНУ ім. В. Н. Каразіна. Цікавлюся технологіями, медіа, економікою та політикою.

Коменти