Ілон Маск планує приватизувати Tesla!

— саме такими заголовками ще нещодавно майоріли чи не всі видання. Причиною став його власний твіт, де Маск писав, що планує зробити компанію Tesla приватною, викупивши всі акції по $420.

В мережі почали з’являтися повідомлення про арабських інвесторів, ціни на акції зросли майже на 10% (якщо ви не знаєте, багато це чи мало — це багато. Дуже багато). А в результаті… нічого.

В офіційному акаунті Tesla з’явилося повідомлення, що компанія залишається публічною:

То що ж трапилося?

Комісія з цінних паперів і бірж США (SEC) почала розслідування щодо Маска зі звинуваченням його в спекуляції та введенні акціонерів в оману. Ілону закидають, що він умисно заявив про намір викупити компанію, аби підняти вартість її акцій та в такий спосіб зробити її прибутковою.

Декілька днів тому вищезгадана комісія закінчила своє розслідування, після чого подала позов із вимогою заборонити Маску керувати компанією.

Ілон Маск пішов на угоду з Комісією, а тому далі станеться таке:

  1. Маск залишає посаду голови директорів компанії (власне, вже залишив) на три роки;
  2. Ілон та компанія Tesla виплатять по $20 млн штрафу;
  3. Tesla створить спеціальний відділ, який буде перевіряти твіти Ілона;
  4. До ради директорів мають увійти два незалежні монітори (не дисплеї, а люди, які будуть контролювати рішення ради)

Одразу після того, як Маск вирішив пристати на угоду — він розіслав усім працівникам компанії електронний лист, де зазначив, що компанія близька до виходу «в плюс» як ніколи раніше, а тому кожен має докласти якнайбільше зусиль, щоб це трапилось вже цього фінансового кварталу.

Через усю цю колотнечу акції Tesla дуже нестабільні: то падають до рекордного більш ніж за півроку мінімуму, то впродовж наступного дня відновлюють свої позиції.

Коливання курсу акції Tesla.

Але, здається, Ілона не сильно турбує ціна на акції, він серйозно хвилюється за прибутковість компанії саме цього кварталу. Можливо, це пов’язано із його домашніми конфліктами, коли присутні чули фрази «Мені треба врятувати Tesla і свою дупу від розлючених інвесторів» абощо.

Хай там як, а Маск своєї вини не визнав, суду так і не буде, тож жодних офіційних рішень ми з вами не дочекаємося.

Пишу про космос, мистецтво і технології так, щоб це було варто читати. Ведучий та сценарист Tokar.Review.

Коменти