Мабуть, метро є однією з найбільш вразливих локацій будь-якого міста — щодня підземним транспортом користуються тисячі людей. І перевіряти кожного другого або навіть третього з цього нескінченного та безупинного пасажиропотоку просто нереально. Здається, розв’язати цю проблему здатна система сканування, яка днями з’явилася у лос-анджелеському метрополітені. Терагерцові камери «бачать» як металеві, так і неметалеві предмети, сховані під одягом. При цьому не потрібно зупиняти людей або якось суттєво змінювати станції метро.

В основі системи — технологія вивчення еволюції галактик Європейського космічного агентства (ESA). Перший прототип терагерцової камери було створено ще на початку століття:

Спостереження за галактиками у терагерцовому діапазоні допоможе нам краще зрозуміти, як вони були сформовані і як утворювалися зірки протягом всієї історії

Пітер де Маат, інженер ESA

Крім того, технологія мала допомогти екологам у спостереженні за станом озонового шару Землі, що стало б суттєвим кроком для розуміння глобальних змін клімату.

Згодом кілька дослідників, які працювали в ESA, перейшли до британської компанії Thruvision. Вона й придбала права на всі розробки Агентства.

Терагерцові камери вловлюють тепло, що випромінює людське тіло у терагерцовому діапазоні. Предмет, схований на тілі під одягом, блокуватиме це випромінювання. Тоді на моніторі у цьому місці буде темна пляма. З переваг такої системи — відсутність шкідливого випромінювання, анатомія тіла не показується. Плюс сканування відбувається у пасивному режимі, тобто люди просто проходять повз камеру, не уповільнюючи крок.

Радіус охоплення — 10 м. Система здатна сканувати до 2 тис. осіб на годину.

Єдине питання, що залишається відкритим, — а що, як зброя чи вибухівка таки лежить у сумці?..

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти