В інтернеті є безліч програм для відновлення даних — варто лише набрати відповідний запит у пошуковик. Та зазвичай перше-ліпше ПЗ не здатне розв’язати вашу проблему. Хіба що може додати нових (у вигляді вірусів). В результаті після кількагодинних пошуків, завантажень та інсталяцій стан вашого комп’ютера чи ноутбука ще гірший, ніж до цього.

З іншого боку, інформацію, втрачену, здавалося б, назавжди, вже досить давно можна відновити за допомогою EaseUS Data Recovery Wizard Professional 12.0. Ми вирішили перевірити, чи така ця програма ефективна, як про неї кажуть.

Почнімо з самого початку. ПЗ ми скачали з офіційного сайту. На вибір там було дві версії — платна та free trial, тобто безкоштовна. EXE-файл останньої важить всього лише 40 Мб (120 Мб після розпакування). Це дуже зручно, якщо ви хочете відновити дані на девайсі з обмеженою пам’яттю (наприклад, на планшеті). В чому різниця між двома версіями, ми розповімо далі.

Зверніть увагу: програму не слід інсталювати на той диск, де ви будете відновлювати дані — якщо рятувальна операція запланована на диску С, тоді EaseUS треба встановити на D.

Програма має простий та зрозумілий інтерфейс. Ось перед вами всі ваші диски, флешки, під’єднані камери тощо.

Вибір диску для відновлення даних.

Після того, як ви вкажете шлях, почнеться швидка перевірка. Вона триває кілька секунд, а коли закінчиться, ви побачите всі файли, які у вас є (зокрема й видалені). Якщо вас не влаштовує результат, тоді слід зачекати, поки завершиться глибока перевірка, що стартує автоматично після швидкої. Як показав експеримент, пошук на жорсткому диску в 1 ТБ триває майже 2 години.

Програма має фільтр (аудіо/відео/графіка та ін.), який дозволить зекономити час.

Ще одна перевага, про яку ми вже побіжно згадували вище — EaseUS мало важить та потребує невеликої кількості системних ресурсів. Тому під час сканування ви можете серфити, дивитися кіно тощо.

Пошук файлів можна поставити на паузу або взагалі зупинити — тоді програма запропонує зберегти поточні результати сканування, щоб пізніше ви могли продовжити з того, на чому закінчили. Для цього треба просто вказати місце збереження архіву.

З особистих спостережень — якщо ви зупиняєте сканування карти пам’яті, збереження проміжної інформації вимагає трохи більше часу.

Та це все нюанси. В результаті на жорсткому диску комп’ютера програма знайшла навіть ті файли, які було видалено 2014 року.

Список видалених файлів, готових до відновлення

Відновлення потрібного файлу триватиме недовго. Треба лише вказати теку, де ви хочете його зберегти. Але не завжди ця операція завершується успішно, бо інформація, якщо її видалили дуже давно, може бути пошкодженою.

Можливості

Що взагалі може EaseUS Data Recovery Wizard Professional 12.0?

  • Відновити будь-які типи файлів, включно з документами, фотографіями, аудіо, відео, листами з Outlook Express і MS Outlook, із зовнішніх і внутрішніх жорстких дисків, фотоапаратів, відеокамер, карт пам’яті SD, USB- та SSD-накопичувачів.
  • Відновити приховані дані зі втраченого розділу жорсткого диска.
  • Імпортувати та експортувати результати сканування для подальшого використання.
  • Відновити жорсткий диск у разі збою системи.

Та EaseUS, звісно, не всемогутня. Якщо ви, як я, кілька місяців тому відформатували microSD із фотографіями, бо їх не можна було ані відкрити, ані скопіювати, а потім записали на цю картку іншу інформацію, тоді шанси повернути втрачене мінімальні. Принаймні в мене це не вийшло. Також не варто сподіватися на диво, якщо ви перевстановлювали Windows із повним видаленням розділу.

Водночас програма дозволяє відновити втрачені розділи, пошкоджені або видалені файли навіть після очищення кошика. Або в разі, якщо файлову систему було пошкоджено, приміром, через вірусну атаку.

Щодо версій EaseUS — платної та безкоштовної. Остання має ліміт на відновлення даних — до 2 Гб. Платна коштує $69,95.

Ми сподіваємося, що цей огляд буде для вас корисним, і допоможе відновити важливі дані без паніки та якнайшвидше.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти