Дніпровський планетарій відкрили ще 1958 року, й це була унікальна на той  час споруда — кругла форма вирізняла її на тлі прямокутних будівель.

Його відкриття спричинило справжній ажіотаж у місті: охочі познайомитися зі Всесвітом збирались у величезні черги. Тоді більшість із них бачили зоряне дійство вперше, а сьогодні, 50 років потому, приводять своїх онуків дивитись не тільки на зорі, а й на світлове шоу, про яке півстоліття тому навіть і думати не могли.

За тиждень до святкування в планетарії вже кипіла робота. Майстри з розставляли проектори, настроювали їх та готували матеріал. Програма включала повнокупольну 3D-Mapping інсталяцію та лазерне об’ємне променеве шоу. Покази проходили три дні, а кожен сеанс тривав годину двадцять хвилин.

Про підготовку та особливості світлового шоу розповів засновник і керівник студії ILS Time Show Антон Шатуновський.

— Правильна назва головної інсталяції, яку ми підготували для планетарію, «Fulldome Projection Mapping» або, якщо по-нашому, повнокупольна проекція із застосуванням 3D-Mapping технології. Вона дозволяє через відео-проекцію міняти візуальні характеристики будь-якого об’єкту — зробити його поверхню динамічною.

Повнокупольну проекцію для планетарію ми робили вперше. Це було непросто, але ми впоралися.

— Що викликало труднощі?

— Якщо мати справу з пласкою поверхнею, то все відносно просто. Тут же була сфера діаметром 12,5 м.  Ми встановили сім потужних проекторів і мусили правильно їх звести, щоб отримати одну цілісну картинку. На сферичній поверхні це не так просто зробити, бо ж проекції перекривають одна одну.

Найважче було звести все в зоні зеніту, адже там стикуються всі проектори. Якщо настроїти погано, то глядачі будуть бачити стики між проекціями, а це недобре. Цілий тиждень пішов на те, щоб налаштувати проектори, аби картинка була цілісною.

— Що саме ви демонстрували?

Наші хлопці в студії підготували контент, розрахований під повнокупольну проекцію. Якраз на його підготовку й пішов місяць. А ще ми створили динамічний контент, який здатен мінятися в режимі реального часу.

У нас є відеосервер зі спеціальним програмами — він і створює 3D-Mapping анімації в реальному часі. Такий підхід спрощує підготовку та забезпечує гнучкість відтворення й портативність, а також надає унікальності й неповторності.

Такого в планетарії не побачити. Там показують звичайне відео, яке спроектоване на циліндричну лінзу одним проектором, а ми ж зібрали систему з семи і звели їх в єдину циліндричну форму. Контент також підготовлений незвичайний — він накладається на форму купола та в проекції не спотворюється. Звичайне відео подивитися таким чином неможливо.

А ще ми презентували новий повнокупольний мультфільм під назвою «Небесні механіки», який розробила спеціально для планетарію студія «Небесний слон».

— Також ви ставили лазерне шоу. В чому його особливості?

— Ми підготували півгодинну лазерну анімацію разом із об’ємним променевим шоу, яке вів під музику віджей. Підготувати її простіше, адже тут не важлива поверхня та форма, на яку світити. А ще не потрібно нічого зводити. Встановили й поїхали.

Сама анімація вже була готова. Діти від цього просто в захваті: їм дуже подобається ловити лазерні промені руками. Малечі неабияк заходять лазерні шоу, коли ж дорослим більше сподобалася повнокупольна проекція.

— Лазермен є частиною лазерного шоу? В планетарії він теж був?

— У планетарії його не було. Це окремий номер. Навіть два. На їхню розробку пішло кілька місяців. Людей мінімум двоє: один виступає, а інший за пультом. Застосовуємо два лазерних проектора, а їхнє встановлення займає до двох годин. Костюм лазермена — на радіокеруванні.

Я особисто ставив номери, хореографію та готував лазерну анімацію. Фанати фільму «Трон» від такого будуть у захваті. Лазермен є частиною багатьох наших заходів: Дні міста, корпоративи, свята…

— На вашому сайті окремо можна замовити 3D-MAPPING торт. Це новий тренд?

— Взагалі ми робимо проекції на різні, подеколи навіть химерні, об’єкти: наприклад, зараз ми готуємо 3D-Mapping величезної голови. Але люди часто замовляють саме торти: на весілля, дні народження тощо. З одного боку це бюджетно і просто (хоча бувають і складні форми), а з іншого — це хороша альтернатива звичайному торту.

Тут, як правило, завдання полягає в тому, щоб показати «лав-сторі», ефект об’ємності й, звісно ж, здивувати гостей. Для нього нам потрібно два проектори, а налаштування займає дві-три години — не тиждень, як з планетарієм, погодьтесь. Кожен такий торт індивідуальний — втілюємо найсміливіші ідеї.

П'ятиярусний торт зі світлинами з пам'ятних моментів молодят

3D-mapping торт з «лав-сторі»

Світлові шоу даєте в будь-якому куточку країни?

— Так. Лазерні шоу , 3D-Mapping — усе можемо провести в будь-якій точці України і навіть за її межами.

Ми ставили лазерне та лазермен-шоу в Молдові, Вірменії та ОАЕ.

— Куди звертатися, щоб ви провели світлове шоу в моєму місті? 

— На нашому сайті є всі необхідні контакти: пошта, номер телефону й адреса.

Сторінка ILS Time Show в Інстаґрамі та на Фейсбук.

Аспірант катедри акустики «Київського Політехнічного Інституту ім. Ігоря Сікорського». Популяризую науку та українську мову. Веду Telegram-канал «Мовний трибунал».

Коменти