А чи не потішити вас ексклюзивом? Я живу не лише телевізійними спогадами. У ці хвилини в монтажці каналу ми з колегами закінчуємо монтаж мого авторського проекту, назву якого винесено у заголовок сьогоднішньої колонки. Його прем‘єра відбудеться в неділю 14 жовтня. Символічно, бо дуже хочу, щоб нове дітище припало українцям до душі.
Найближчим часом я виїжджатиму до одного з міст чи сіл України та просто неба на автентичному приладді польової кухні готуватиму фірмову страву регіону відразу для сотень людей.
У нас насамперед не кулінарний проект. Для мене це можливість поспілкуватися з людьми, почути їхні сподівання і спробувати дати рецепт як позбутися негараздів. Мені здається, якщо спочатку нагодувати людей, розмова вийде відвертішою. І хоча кожен розповідає про свою маленьку проблему, вона є близькою для багатьох українців в інших куточках країни.
Отже, у кожному випуску ми будемо давати глядачам два рецепти: приготування страви та розв’язання певної соціальної проблеми. Кожен може запросити Костянтина Грубича до свого міста, звернувшись до редакції на сторінці програми у Facebook. Я особисто ознайомлюся з усіма історіями та оберу місця, куди вирушу незабаром.
У прем’єрному епізоді ми побували в містечку Брацлав на Вінниччині, де й було винайдено польову кухню. Разом із жителями селища ми готували куліш по-брацлавськи та розбиралися із наболілим дорожнім питанням.
А поки що — рецепт кулешу по-брацлавськи.
Куліш по-брацлавськи
Спочатку смажимо сало і м’ясо, потім — цибулю до золотавого кольору. Заливаємо засмажку водою, даємо закипіти. В окріп засипаємо пшоно. Коли крупа напівготова, додаємо порізані помідори та болгарський перець. Солимо та додаємо прянощі до смаку. Наприкінці засипаємо в куліш посічену зелень.
Інгредієнти:
- Вода — 10 л
- Сало — 500 г
- М’ясо — 300 г
- Цибуля — 200 г
- Болгарський перець — 200 г
- Помідори — 100 г
- Пшоно — 900 г
Сіль, паприка, перець чорний мелений, петрушка і кріп — до смаку.
Як вас можна запросити в с. Н. Загорів Локачинській р-н що на Волині?