У Новій Зеландії, як-то кажуть, «закрутили гайки», та так щільно, що навіть Росії є чому повчитися. Тепер, якщо під час проходження новозеландської митниці ви відмовилися надати паролі для розблокування ваших гаджетів, вам загрожує штраф 3,2 тис. $. Представники громадськості засуджують таку норму, бо це є серйозним вторгненням у приватне життя, вважають вони.

Відповідний закон набув чинності 1 жовтня в межах оновлення митного законодавства, яке лишалося незмінним протягом останніх 22 років.

Туристи навряд помітять суттєву різницю, перетинаючи кордон

— зазначили у новозеландській митній службі.

Та Рада з громадських свобод у Новій Зеландії вважає дещо інакше. На думку її членів, така норма дозволяє співробітникам митниці силоміць змушувати мандрівників безпідставно розблоковувати свої смартфони. Водночас останні не мають жодного юридичного варіанту, аби відмовитися називати паролі.

У сучасних смартфонах зберігається багато конфіденційної інформації. Це електронні листи, інші повідомлення, записи медичного характеру, особисті та дуже особисті фотографії

— таку думку висловив Томас Бігл, прес-секретар Ради.

Тому дозвіл, отриманий митниками, є вторгненням у приватне життя. Причому не лише власника смартфону, а й тих людей, з якими він контактує, додав Бігл.

Прес-секретар також висловив думку, що справжній злочинець, якому є що приховувати, радше сплатить штраф, аніж віддасть свій гаджет на перевірку.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти

Анонім

То не є проблемою – вивантажити й тримати приватні файли в хмарі і завантажувати “Твором” чи іншим приватним браузером коли треба. ;-)