Нещодавно NASA показала найкращі проекти майбутніх баз на Марсі. Та яким буде перше житло, зведене на Червоній планеті — питання, звісно, відкрите. Тому різноманітних варіантів стає дедалі більше. Днями дизайнери з китайських компаній OPEN Architecture та Xiaomi презентували прототип марсіанського будинку в межах China House Vision 2018.

Головна ідея проекту, який отримав назву Mars Case, — це мінімалізм, як у розмірах (2,4 х 2,4 х 2 м), так і в потребах. Бо Марс це вам не Земля. Тому, на думку розробників, не варто покладатися на природні ресурси цієї планети:

Переробка — це спосіб виживання

Mars Case обладнано системами природної енергетичної рециркуляції та утилізації побутового сміття. Будинок переробляє тепло, конденсат і гази від електроприладів, віддаючи енергію, воду і повітря. Завдяки цьому споживання ресурсів буде зведено до мінімуму.

База зсередини

Будинок може взаємодіяти із сучасною побутовою технікою Xiaomi, з можливістю контролю та управління через смартфон.

Загалом Mars Case створено за принципом валізи. Тобто будинок дуже зручно транспортувати, а всі необхідні компоненти вже є всередині.

Та чи зможе Mars Case захистити астронавтів від піщаних бурь? Питання відкрите.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти