Організація безпеки дорожнього руху — вкрай важлива. І, по правді кажучи, в системі дорожнього регулювання за останні півстоліття мало що змінилося.

Світлофори, розмітка та дорожні знаки — ось, по суті, і весь перелік засобів для орієнтування на дорозі.

Але технології вже давно зробили величезний крок вперед і непогано було б якось «проапгрейдити» й інформацію, доступну водіям. Саме так і вчинили фахівці компанії Honda, спорудивши на території одного з міст США «розумне перехрестя».

Принцип роботи такий: як уже згадувалося, технологія (з назвою V2X) збирає дані про все, що відбувається довкола, за допомогою спеціальних датчиків. Вони встановлені у такий спосіб, щоб «переглядати» потенційно небезпечні місця — перехрестя, пішохідні переходи тощо.

Для тесту дослідники обладнали датчиками 4 світлофорні стовпи на перехресті (дальність дії пристроїв близько 100 метрів), а також встановили спеціальні проекційні екрани на 200 автомобілях співробітників компанії.

Далі почалося тестування: датчики фіксують потенційні загрози та передають сигнал найближчим авто. А вельми зрозуміла індикація дозволяє усвідомити, що саме є загрозою: пішохід, який перебігає дорогу, лихач-водій, машина екстреної служби або щось ще.

Як заявив віце-президент зі стратегічних досліджень Honda R&D America:

Ми в Honda вважаємо, що технологія V2X є важливим компонентом більш розумної та безпечної транспортної екосистеми, яка може допомогти нам наблизитися до того моменту, коли аварій не стане зовсім. Ми також вважаємо, що наші випробування допоможуть зрозуміти, як технології V2X можуть бути вдосконалені та найефективніше використані в майбутньому

Тед Клаус, віце-президент Honda

Окрім цього, Honda випустила демонстраційне відео, що показує роботу системи:

Пишу про космос, мистецтво і технології так, щоб це було варто читати. Ведучий та сценарист Tokar.Review.

Коменти