Що й казати, свого часу Вінамп був справжньою рок-зіркою серед музичних плеєрів. Але, як це зазвичай трапляється, він виявився не готовим до нових викликів, зокрема — до стрімінг-сервісів та хмарних сховищ, що дозволили слухати музику онлайн. Та всі ми заслуговуємо на другий шанс, особливо Вінамп!

За п’ять років після останнього офіційного оновлення він повертається з небуття, надаючи можливість слухати аудіо зі всіх ваших підписок та стрімінгових сервісів.

Вінамп з’явився на світ 1997 року зусиллями компанії Нуллсофт. За два роки її разом із програвачем за 80 млн $ придбала американська медійна корпорація AOL. Якщо 1999 року Вінампом користувалося 15 млн осіб, то 2001 — вже 60 млн.

Та все, що має початок, має і кінець — у листопаді 2013 року AOL оголосила про закриття проекту.

У січні 2014 року його викупила бельгійська компанія Редіономі (Radionomy). Але перші новини про подальшу долю плеєра з’явилися лише зараз.

Наступного року буде зовсім нова версія. Дух Вінампа залишиться, та досвід прослуховування буде зовсім іншим, значно багатшим. Ви зможете слухати не лише ті аудіофайли, що є на вашому комп’ютері, а й подкасти, інтернет-радіо, файли з «хмари» та створені вами плейлисти

— зазначив Олександр Сабунджан, генеральний директор Radionomy.

Усі ці роки програвач оновлювали лише фанати Вінампу. Та минулого тижня нарешті вийшла офіційна версія 5.8. Вона усунула проблеми сумісності із сучасними операційними системами, зокрема Віндоуз 10, та прибрала платні функції про-версії.

Нова, шоста версія з’явиться 2019 року, причому не лише для мобільних пристроїв, а й для стаціонарних комп’ютерів. За інформацією Текчарч (Techcrunch), щомісяця програвачем користується 100 млн осіб. І ця армія фанатів може стати рушійною силою нової платформи, вважають у компанії.

Сьогодні, щоб послухати радіо чи подкаст, треба переходити з одного сервісу на інший. Та все це аудіо, тоді чом би не слухати все в одному місці?

Згідно із задумом, Вінамп 6.0 для айос та андройда й стане цим єдиним майданчиком. Як саме це буде реалізовано, які сервіси готові до співпраці та на яких умовах, поки невідомо.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти