Старість не радість. Якщо навіть нічого не болить, пересуваєшся ти вже не так жваво, як у свої двадцять. Якщо взагалі пересуваєшся.

Допомогти літнім людям вирішили дослідники з Бристольського університету — вони створили «розумні» штани зі штучними м’язами. Презентація відбулася в межах Британського наукового фестивалю у Халлі.

Зовні такі диво-штанчата схожі на звичайні легінси, м’які на дотик. Тому й не скажеш, що вони якісь особливі чи, до того ж, «розумні». Та їхній секрет — у матеріалі, з якого вони зроблені. Це наповнені повітрям пухирці із пластику, які за командою стискаються та скорочуються.

Вони допомагають людині, що сидить, підвестися і стати на ноги, доклавши мінімум зусиль. Власне, це і є штучні м’язи, які виглядають наче жмут маленьких ковбасок.

Штучні м’язи.

З роками ми втрачаємо мобільність. Та є можливість зберігати свою фізичну самостійність якомога довше

— Джонатан Россітер, професор Бристольського університету.

За його словами, наразі у Великобританії є десь 10 млн осіб з обмеженими можливостями (інваліди + літні люди). До 2046 року відсоток 65-річних громадян становитиме 25% від загальної кількості населення. Ще одна цифра на цю тему — майже 1,2 млн осіб у Великобританії пережили інсульт. Таким людям важко ходити, стояти та одягатися.

Ці роздуми та 2,6 млн $ від фонду EPSRC стимулювали Джонатана зробити додаток до традиційних палиць та візків. Разом зі вченими з усієї Великобританії він об’єднав науку про наночастинки із 3D-друком та технологією штучних м’язів.

Одна з наших цілей полягає в тому, щоб відтворити людський м’яз у штучній формі

— зазначив Джонатан.

Технологія може бути готова за 10 років, бо презентовані штани — це лише механічний прототип. І доволі гучний. Тому команда працює над впровадженням електроактивних полімерів, які потребують живлення.

Та зараз у нас є Powerbank для смартфонів, який можна покласти у кишеню, тому енергія — це не проблема.

Єдине, що викликає занепокоєння у винахідника, — через використання технології людські м’язи можуть атрофуватися. Та такі «розумні» штани точно стануть у пригоді тим, хто проходить реабілітацію. З ними слабкі люди стануть сильнішими, певен Джонатан.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти