Завдяки людині природа має багато проблем — що на землі, що у воді. Коралові рифи не виняток. Щонайменше трьом чвертям їхньої загальної кількості загрожує зникнення. Лише 2016 року Великий бар’єрний риф втратив десь 30% свого коралового покриття. Що ж робити? Друкувати рифи на 3D-принтері.

Слід зауважити, що коралові рифи — частина екосистеми, важлива не лише для самої природи, а й для людей, які живуть у тропіках. Бо для них море є основним джерелом їжі та доходів. Окрім цього, рифи захищають берегову лінію від ерозії та штормів.

Поступове відмирання цих підводних структур науковці спостерігають з 80-х років минулого століття. Річ у тому, що корали чутливі навіть до незначного підвищення температури моря та вразливі до глобального потепління, яке зараз шириться планетою.

Коли корали вмирають, риф можуть колонізувати інші корали. Та процес відновлення триває дуже довго, особливо, якщо екологічні проблеми не було вирішено.

Здебільшого зусилля з порятунку коралових рифів були спрямовані на створення заповідних морських ділянок. Вони охороняються, там заборонено рибальство та інші види діяльності. Наразі 1/3 рифів у світі перебуває під охороною. Однак цей варіант з певних причин не є ідеальним. Як і пересадка коралів на рифи.

Можливий вихід із ситуації — 3D-друк.

Нещодавно на Мальдівах з’явився найбільший надрукований кораловий риф, створений за технологією Modular Artificial Reef Structures (MARS).

Цей риф складається з ґрат, надрукованих із використанням керамічного матеріалу.

Ідея полягає у тому, аби ці конструкції використовували також фермерські господарства, які вирощують корали у комерційних цілях або проводять реставрацію рифів. Так виникатимуть нові зони там, де рифи або зникли, або їх узагалі не було.

Перевага конструкцій MARS — для їхнього розгортання не потрібні крани та баржі. Блоки, з яких вони складаються, можуть доставити на дно кілька дайверів. Кожен блок має порожнисті частини, заповнені морським бетоном та сталевою арматурою. Для довговічності.

Поверхня зроблена в такий спосіб, аби на неї легко можна було пересадити корали. Це робиться з використанням епоксидної смоли або аналогічного клею.

Наразі експеримент зі штучними рифами триває.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти