«Розумні» годинники, «розумні» смітники, «розумні» машини. Наступним у цьому еволюційному ланцюжку, вочевидь, стане місто. А саме Сеул. Мер столиці Південної Кореї оголосив про намір зробити з Сеула «розумне» місто, та не просте, а на блокчейні. Вартість проекту — 108 млн $.

Про це стало відомо під час виступу Парка Вонсуна, сеульського бургомістра, у Цюриху. Стратегія, що має назву Blockchain Urban Plan, розрахована на 2018-2022 роки. Загалом інновації охоплять 14 державних служб у 5 галузях. Основні служби, які переведуть на блокчейн, — це соцзабезпечення, архів експлуатації транспортних засобів, видача сертифікатів, керування пожертвами та система голосування.

Як це працюватиме, мер пояснив на прикладі робітників, що влаштовані на неповний робочий день, і не мають трудових договорів та страховки. Вони зможуть зареєструватися у спеціальному блокчейн-додатку, який буде частиною загальної системи соціального забезпечення. Відтак управління з охорони праці та страхові компанії зможуть ділитися інформацією про таких працівників та ухвалювати рішення щодо їхнього страхування.

Окрім цього, місцева влада хоче виділити додаткові 53 млн $ на будівництво двох комплексів під 200 блокчейн-стартапів.

Ці наміри співзвучні із загальною стратегією, розробленою Міністерством інформаційних технологій Південної Кореї, — у найближчі кілька років уряд виділить 9 млн $ на впровадження технології блокчейн в роботу шести основних державних служб.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти