У мегаполісах часто дім та робота лежать у протилежних кінцях міста, а добиратися містом доводиться громадським транспортом: трамваї, маршрутки, автобуси, метро…

Якщо дорога довга, то люди придумують собі заняття. Хтось читає, хтось тупить в соцмережах, та більшість просто слухає музику, не підозрюючи, якої шкоди завдає власному слуху.

Містяни можуть навіть не здогадуватися, що живуть при постійному шумовому забрудненні. Так, у Києві рівень шуму на вулиці може становити близько 70 дБ — нас він уже дратує, але шкоди організму він майже не завдає. В наземному транспорті його рівень може підійматися до 75 дБ — це вже потенційно небезпечно для здоров’я, але ще можна пережити.

Все було б добре, якби нам не закортіло послухати музику

Щоб довколишній шум не заважав, його рівень має бути близько 45 дБ. У наземному транспорті він значно вищий — тому люди збільшують гучність, щоб його пересилити. З навушниками проблема навіть без шуму: люди слухають у них музику гучніше, ніж би слухали через колонки — а в галасливому місці зроблять ще голосніше.

Щоб шум не заважав, гучність роблять такого ж рівня: виходить, що сумарно на вуха слухача діятиме звук близько 80 дБ, а це вже далеко від норми.

В метро ситуація ще гірша. Рівень шуму там 90-95 дБ — що шкодить нашому слуху. Та ж ні, нам цього мало — ми ще й музику послухаємо. І рівень росте до 100 дБ…
Телефон держать в руках. Праворуч знак вимкнення звуку.

То не звук в телефоні став тихішим — то наш слух погіршився.

Найсумніше в цьому те, що на проблему не звертають увагу. Якщо ми втратимо око, то це відразу помітно, а от зі слухом не так. Незначне його зниження змусить нас просто зробити гучніше, гадаючи, що то вже динамік старенький — наївні. А це вже замкнене коло: слух погіршився — робимо музику гучніше — слух ще більше падає — музику ще гучніше…

Що робити?

Якщо вам дорогий власний слух — повністю відмовтесь від музики в транспорті.

Якщо ж ви страшний меломан або не можете читати книги, а тільки слухати їх в аудіо, то користуйтесь повнорозмірними навушниками — вони повністю охоплюють вухо й частково ізолюють його від зовнішнього шуму.

Якщо такі навушники не для вас (любите маленькі, що вставляють у вуха), — оберіть модель з активним придушенням шуму. В них з протилежного від динаміка боку встановлено мікрофон, що фіксує шум і випромінює з динаміка такий звук, що погасить його. Це не панацея, але вже значно краще.

До речі, Андроїд турбується про наші вуха — якщо ви робите гучність зависокою, то він чемно попередить, що це шкідливо для слуху й такого робити не варто.

Гадаю, тепер у нас буде більше підстав дослухатися до його поради.

Аспірант катедри акустики «Київського Політехнічного Інституту ім. Ігоря Сікорського». Популяризую науку та українську мову. Веду Telegram-канал «Мовний трибунал».

Коменти

ШІ

Слухав, слухаю і буду слухати, а по собі не судіть

murka

все було б нічого якби не наші побиті дороги по яких проїхатись без музики і тебе вже закачало

Анонім

І ще Nokia Asha 311

шотм

у старих вагонах метро активне придушення в Bose QC 35 не справлються :( Хіба що, користуватись аби знизити шум, не слухаючи музику

Сцвеволла

Є дослідження на цю тему?

Олексій

Дякую за статтю. Музику слухаю майже постійно. Але майже ніколи у навушниках “earbuds”, лише у стандартних великих headphones. Гадаю, ще важливим є момент психологічного сприйняття просто хаотичного (білого) шуму метро і впорядкованої приємної для кожного окремого слухача музики. Тобто, не особливо турбуючись про слух, “меломани” захищають мозок від навантаження абсолютно непотрібної звукової інформації.

Олексiй

Дуже странно, що “адепт” кафедри акустики та акустоелектроніки вважае, що люди завжди збільшуют гучність. Навпаки, навушники як демпфер зрізают пікови частоти и дБ. Особливо ті, що вкладаються в вуха. В решти шум не заважае слухати аж ніяк, ні біля дороги, ні в метро.

Павло

iOS так само «з коробки» турбується про слух і попереджає користувача. Навушники, що вставляються у вухо, дуже рідко обладнано системою подавлення шуму. Її встановлено здебільшого на накладних та повнорозмірних навушниках.

Олександр Чайка

Малося ж на увазі саме придушення шуму у вставних навушниках. =)