Дослідники з Університету Ексетера та Християнського університету Кентербері виявили, що когнітивні здібності собак у дослідженнях часто поєднувалися з показниками багатьох інших тварин: домашніх, мисливців, охоронців та хижаків.

Під час нашої роботи нам здалося, що багато досліджень про інтелект собак наперед налаштовані «довести», наскільки пси розумні

 — пояснив професор Стівен Лі з Ексетерського університету.

Огляд зосереджувався на сенсорному, фізичному, просторовому та соціальному пізнанні, а також на самосвідомості. Під час дослідження вчені розглянули понад 300 статей про інтелект собак та інших тварин, і виявили кілька випадків «інтерпретації» висновків на користь собачих здібностей.

Собак часто порівнюють з шимпанзе і щоразу, коли пси «виграють», їм додають кілька балів. Водночас у кожному випадку вчені виявили приклади, коли інші тварини виконували тестові завдання не гірше за собак.

Проаналізувавши всі три групи (домашні тварини, мисливці-охоронці та хижаки), можна сказати, що інтелект собак не є винятковим

— підсумував доктор Бріта Остхаус із Християнського університету Кентербері.

Собаки є собаки і ми маємо враховувати їхні потреби та реальні здібності з огляду на те, що ми оцінюємо псів занадто добре через наше до них ставлення.

У 2017 році закінчив історичний факультет, але знайшов себе у медіа - здобуваю освіту журналіста у ХНУ ім. В. Н. Каразіна. Цікавлюся технологіями, медіа, економікою та політикою.

Коменти