Лікар призначає вам виходити на вулицю та дивитися на хмари, кидати камінці в море або шукати гриби. Всі ці рекомендації містяться в програмі «Рецепти природи», пише Sciencealert.

Проектом опікується служба медичних послуг Шетланду разом із Королівським товариством охорони птахів Шотландії. Лікарі сподіваються, що нові рекомендації допоможуть стабілізувати артеріальний тиск пацієнтів, знизити ризик серцевих захворювань та інсульту, а також поліпшити психічне здоров’я.

Існують переконливі докази того, що природа корисна для тіла і розуму.

— розповідає Карен МакКельві, працівниця Королівського товариства охорони птахів Шотландії

Такі висловлювання здаються очевидними, але сьогодні багато людей навіть не від’їжджають за межі свого міста, багато часу проводять вдома. Тому учасники проекту розробили документ, який допоможе лікарям обґрунтувати користь природи для здоров’я, а також містить багато ідей про те як медикам вивести пацієнтів на вулицю.

Коли лікар бачить пацієнта, якому буде корисно «призначення природи», він може надати листівку та календар з інформацією про те, коли й що можна побачити чи зробити надворі. Попри те, що деякі з пропозицій календаря «Рецепти природи» є специфічними для тамтешнього регіону, чимало з них можна втілити будь-де.

Фізичні та психічні переваги, пов’язані з природою, дуже добре продемонстрували численні дослідження

говорить Макена Лор, представниця Центру сталого здоров’я в Оксфорді

Тож за нагоди вирушайте на природу, хоча б до парку, але краще за межі міста. Послухайте птахів, відчуйте вітер на своєму обличчі та розслабтеся.
Потім поверніться та порівняйте своє самопочуття до і після прогулянки.

Нетривіальні рецепти все частіше застосовують у світовій практиці. Наприклад, у Канадському Монреалі лікарі можуть прописувати відвідини художнього музею. Нові підходи у медицині глобальний тренд, що поєднує розвиток нових технологій лікування хвороб за допомогою гаджетів та появу рецептів на «традиційні заняття».

У 2017 році закінчив історичний факультет, але знайшов себе у медіа - здобуваю освіту журналіста у ХНУ ім. В. Н. Каразіна. Цікавлюся технологіями, медіа, економікою та політикою.

Коменти