Режисер Крістофер Нолан у своїй стрічці «Інтерстеллар», окрім краси космосу та далеких планет, показав декілька цікавих технологій. Поки уявних, та науковці роблять все можливе, аби вони стали реальністю.

Одна з них — дрон, що здатен перебувати у повітрі протягом десятиліть. Певними успіхами у цьому напрямі може похвалитися американський стартап UAVOS, який днями завершив випробування свого диво-безпілотника.

Йдеться про 10-метровий прототип псевдо-супутника ApusDuo, який отримує живлення від сонячних панелей.

Під час тестування перевіряли алгоритми керування, зокрема зліт та приземлення, а також аеродинаміку. Повідомляється, що результати задовольнили конструкторів. Кінцева мета — зібрати дрон із розмахом крил 28 м, що перебуватиме в повітрі упродовж року.

Отже, ApusDuo можна буде використовувати для відеоспостереження, ретрансляції сигналів, забезпечення інтернет-покриття, розвідки, науково-дослідних робіт (метеорологія, гідрологія тощо).

Раніше UAVOS відзвітував про вдалі випробовування іншого свого безпілотника Sitaria, вагою 35 кг та розмахом крил 5,2 м. Час польоту із 4-кілограмовим вантажем — 3 год. Призначення цього БПЛА — патрулювання та аерофотознімання місцевості радіусом до 120 км. Діапазон передачі сигналу — до 60 км.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти