Чого лишень не друкують на тих 3D-принтерах: шкіру, рогівку ока, об’єкти з металу та навіть коралові рифи. На черзі — літій-іонні акумулятори. Поки вони мають малу ємність, а тому працюють недовго. Та є й переваги — батарею будь-якої форми можна надрукувати разом із пристроєм на дешевому 3D-принтері.

І ось саме на останньому пункті наголошують інженери з Техаського та Дюкського університетів. Зараз акумулятори або циліндричні, або прямокутні. Коли виробник працює над новим гаджетом, тим-таки смартфоном, вибір у нього не надто великий. Водночас стандартний розмір може призвести до скорочення простору та обмеження можливостей дизайну.

Теоретично за допомогою 3D-друку можна робити готові пристрої, зокрема батареї або інші компоненти, пов’язані з електронікою. Та була проблема — полімери, які використовують для 3D-друку, наприклад, полілактиди, не є іонними провідниками. Цю проблему дослідники розв’язали за допомогою розчину електролітів.

Крім того, електропровідність батареї підвищили завдяки графеновим або багатошаровим вуглецевим нанотрубкам в аноді або катоді відповідно.

Щоб продемонструвати потенціал технології, команда надрукувала браслет зі світлодіодом та літій-іонним акумулятором. Цей пристрій випромінював світло протягом 60 секунд. Розробники визнають, що цього замало, аби починати бодай мріяти про комерційне застосування на цьому етапі, та вони мають кілька ідей, як збільшити ємність. Наприклад, хочуть замінити матеріали на основі полілактидів на 3D-друковані пасти.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти