Проблема приватності та захисту особистої інформації наразі актуальна, як ніколи. На який сайт не зайди, всюди залишиш сліди. Добре, що для стаціонарних комп’ютерів та ноутбуків є Tor. Відповідний додаток є й для смартфонів, та працює він лише як захищений веб-браузер. Тобто якщо ви твітите через окремий app, то, щонайменше, виказуєте свою IP-адресу.

Ця вразливість надихнула британських розробників створити сім-карту, яка блокує будь-який трафік поза Tor’ом.

«Так ми покажемо середній палець фільтрації та масовим спостереженням», — ось коротка характеристика цього проекту від Гарета Ллевеліна, засновника інтернет-провайдера Brass Horn Communications.

Головна ідея компанії — це конфіденційність.

Раніше Brass Horn надавала послугу Tor-only — користувачі робили в мережі, що хотіли, і провайдер не міг відстежити, а, головне, зафіксувати їхні дії. У такий спосіб Гарет і К° відповіли на ухвалений у Великобританії закон, що зобов’язує провайдерів зберігати журнали активності своїх клієнтів в інтернеті протягом року.

Що ж до нової сімки, то наразі вона у стадії бета-тестування. Але свої функції вже виконує, запевняють розробники.

Перш ніж почати нею користуватися, її слід налаштувати: створити нове ім’я точки доступу, аби пристрій міг під’єднатися до нової мережі. Окрім цього, на гаджеті треба встановити і запустити Orbot від творців Tor. Ця програма використовується для шифрування інтернет-трафіку. Загалом Brass Horn надає всі потрібні інструкції.

Сім-карта працює на території Великобританії, тобто йдеться лише про мобільний інтернет від Brass Horn. Ба більше, якщо користувач зайде до мережі через Wi-Fi, на захист розраховувати не варто.

Ще одна проблема, яку озвучив Натан Фрейтас із The Guardian Project, — сімка може конфліктувати із деякими додатками. Наприклад, із тим же твіттером через «підозрілу активність».

Повна назва картки — Brass Horn Onion3G SIM, що ніби натякає — під’єднання відбувається через 3G.

За прогнозами видання Fossbytes, абонплата за користування сім-картою становитиме 2 фунти (або 2,5$) на місяць. Водночас 1 Мб коштуватиме 0,025 фунта (0,032$). Поповнити рахунок можна буде за допомогою кредитної картки або криптовалюти Bitcoin, Monero та ZCash.

Brass Horn Onion3G SIM має бути готова 2019 року.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти