Людям із будь-якими вадами, зокрема й зору, не позаздриш, особливо, якщо вони живуть в Україні — для їхнього комфортного життя тут просто немає інфраструктури. Та з’являється дедалі більше ініціатив, покликаних виправити цю несправедливість. Одна з них — звукові маячки, створені вінницькими активістами проекту Mobilis.

Принцип дії дуже простий. Маяк монтують, наприклад, над дверима будівлі. Коли до них наближається людина з вадами зору, апарат подає сигнал. Тож незрячий знає, де розташовано вхід/вихід.

Власне маячок

Власне маячок

Маячок активується автоматично за умови, що користувач має на своєму смартфоні спеціальний додаток (поки є лише для Android, iOS версія у розробці) або невеликий пульт, що працює на батарейках.

Ми зробили маячок таким, аби він був зручним для усіх вікових категорій

Сергій Агєєв, розробник.

Маяк споживає 10 кВт/год на рік. Витримує температури від -40°С до +80°С. Має захист від дощу. Радіус його дії — 10-20 м.

Наразі вже є кілька різноманітних моделей маячків: для світлофора (при активації називає колір), для транспорту (називає номер маршруту), для системи «розумне» місто.

Інтерфейс додатка адаптовано для користувачів із вадами зору. Програму оптимізовано для мінімального використання ресурсів смартфону, щоб економити заряд акумулятора. Окрім цього, програма вголос інформує про стан роботи системи.

Вартість одного маячка — до 1700 грн.

Перевірити, як він працює, можна біля вхідних дверей адміністративної будівлі «Книжка» у Вінниці.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти