Плавучі СЕС, тобто сонячні електростанції, розташовані на воді, мають кілька переваг. Наприклад, природне охолодження. Окрім цього, вода відбиває сонячні промені, і панелі поглинають значно більше тепла. Тому у Фландрії (один із трьох регіонів Бельгії) розпочався масштабний проект зі встановлення плавучих СЕС на штучних озерах на загальну суму 6 млн євро.

Зазначається, що 73% сонячних електростанцій, які виробляють енергію у Фландрії, — це маленькі домогосподарства до 10 кВт. Саме тому місцева влада вирішила відкрити ринок для більш потужних учасників.

Зокрема, для Floating PV NV, яка вже отримала 2 млн євро з вищезазначеної суми. Ця компанія планує побудувати СЕС на озері, створеному під час видобутку піску у Десселі (провінція Антверпен). Площа майбутнього об’єкта — 5 га.

Як уряд, ми підтримуємо нові технології, доки вони не готові до ринку. Ми очікуємо вищої ефективності від плавучих сонячних панелей, бо вони зможуть обертатися разом із сонцем, а також завдяки біфациальним (двостороннім — ред.) сонячним модулям

Барт Томелейн, міністр енергетики Фландрії

Окрім цього, у системах використають сонячні трекери та активну систему охолодження, додав пан Томелейн. Інвестиції уряду становитимуть 25% від загальної суми проектів.

СЕС будуть з’являтися тільки на штучних озерах, не призначених для відпочинку.

До 2030 року загальна потужність СЕС у Фландрії має становити 6,7 ГВт, каже міністр. Наразі не вистачає 4,2 ГВт.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти